Περί εράνων

Περί εράνων

γράφει η Δέσποινα Κωνσταντινίδου, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας ευαισθητοποιεί τους πάντες. Οι εικόνες παιδιών που τους έλαχε να νοσήσουν από νεοπλασματική ασθένεια συγκινούν και τους πιο «αναλφάβητους» συνασθηματικά από μας. Καθημερινά γινόμαστε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δέκτες εκκλήσεων για οικονομική βοήθεια σε μικρούς ασθενείς από νεοπλασματικά νοσήματα ή άλλες σοβαρές παθήσεις. Δυστυχώς πολλές από τις εκκλήσεις αυτές έχουν αποδειχθεί αναληθείς. Έχουν σχεδιασθεί από επιτήδειους, οργανώσεις με νομική υπόσταση ή μη και ιδιώτες, που εκμεταλλεύονται το δημόσιο αίσθημα που υπάρχει για το παιδί που νοσεί για να αποσπάσουν χρήματα.

Αυτό το κείμενο έχει σαν στόχο να ενημερώσει για το πώς ο πολίτης μπορεί να διακρίνει, κατά το δυνατόν, τις αληθείς εκκλήσεις και να προστατευθεί από την απάτη.

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι τα έξοδα της νοσηλείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μικρών ασθενών σε Δημόσια Ελληνικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα καλύπτεται στο σύνολό της από το ελληνικό δημόσιο. Τα έξοδα αυτά που μπορούν να ανέρχονται στο ύψος πολλών χιλιάδων ευρώ, καλύπτουν χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες, χειρουργεία κ.α. Ακόμη και σε περιπτώσεις απόρων τα έξοδα αυτά καλύπτονται στο σύνολο τους. Επίσης υπάρχουν Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που αναλαμβάνουν την υποστήριξη οικονομική, πρακτική και ψυχολογική των μικρών ασθενών και των γονιών τους ( παροχή στέγης , διατροφής, πληρωμής εξόδων μεταφοράς, φαρμάκων, και πολλά άλλα).

Επίσης αν διαπιστωθεί, με τη γνωμάτευση, διευθυντή δημοσίου νοσοκομείου ότι είναι αδύνατη η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού στην Ελλάδα και ο ασθενής έχει γίνει ήδη δεκτός για θεραπεία σε νοσοκομείο του εξωτερικού τα έξοδα νοσηλείας , ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διαμονής και διατροφής στο εξωτερικό καλύπτονται και πάλι από το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (ν.5101/1931, ν.3106/2003,ν.2889/2001) η διενέργεια εράνων ή η συγκέντρωση χρημάτων σε λογαριασμούς για σκοπό φιλανθρωπικό απαγορεύεται καταρχήν.

Κατ’ εξαίρεση δίδεται από το αρμόδιο υπουργείο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες δεν θα αναλύσουμε εδώ, για τις εξής περιπτώσεις:

1. Δίδεται ειδική άδεια για «άνοιγμα» ερανικού λογαριασμού. Συνήθως δίδεται για έξοδα θεραπείας στο εξωτερικό. Στο λογαριασμό αυτό γίνονται καταθέσεις από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Από τον λογαριασμό αυτό δεν μπορούν να γίνουν αναλήψεις ακόμη από τους δικαιούχους. Αναλήψεις γίνονται μόνον κατόπιν αδείας από το αρμόδιο υπουργείο για να καλυφθούν έξοδα για την ασθένεια. Είναι υπό έλεγχο έτσι ώστε να καλύπτονται ανάγκες νοσηλείων, περίθαλψης, διαμονής και διατροφής. Καταθέσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς , υπό μορφή εράνου, δεν επιτρέπονται, όπως προείπα. Αν η τράπεζα αντιληφθεί οτι γίνονται καταθέσεις σε προσωπικό λογαριασμό υπό μορφή εράνου, μπορεί να δεσμεύσει το λογαριασμό ως παράνομο, αφού στερείται νόμιμης αδείας. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και ακόμη και μετά από δικαστική διαμάχη οι δικαιούχοι σπάνια κατάφεραν να πάρουν τα χρήματά τους. Για να προστατευτείτε λοιπόν, όταν θέλετε να κάνετε κάποια κατάθεση σε τράπεζα για φιλανθρωπικούς λόγους να ρωτάτε αν ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι ερανικός.

2. Ειδική άδεια απαιτείται επίσης για τη διενέργεια οποιαδήποτε εράνου ή λαχειοφόρου αγοράς από οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο. Την επόμενη φορά που θα σας χτυπήσουν την πόρτα ή προσπαθήσουν να σας πουλήσουν στο δρόμο κάποιο κουπόνι ή περιοδικό ρωτήστε τον αριθμό μητρώου του φιλανθρωπικού νομικού προσώπου στο Πρωτοδικείο καθώς και τον αριθμό αδείας για τη διενέργεια του συγκεκριμένου εράνου ή λαχειοφόρου αγοράς.

3. Τέλος όσον αφορά τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικό σκοπό μέσω συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων δημόσιων θεαμάτων, και αυτές οι εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα υπόκεινται σε έλεγχο σύμφωνα με τη νομοθεσία. Το νομικό πρόσωπο που διοργανώνει την εκδήλωση είναι υποχρεωμένο να το δηλώσει στο αρμόδιο υπουργείο (πολιτισμού, υγείας- πρόνοιας κ.α) και να σημάνει ή να δηλώσει τα εισιτήρια στην αρμόδια ΔΟΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Δέσποινα Κωνσταντινίδου στο info@dk-lawfirm.com και στο τηλέφωνο 6987755732.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.