Η στοματίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται

Η στοματίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται

Η στοματίτιδα αποτελεί κοινή επιπλοκή της θεραπείας κατά του καρκίνου. Στοματίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του στόματος (γλώσσα, χείλη, εσωτερική επιφάνεια στα μάγουλα) συνοδευόμενη από έλκη (άφθες), φουσκάλες και έντονο πόνο. Η στοματίτιδα είναι μια από τις συχνότερες παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας
Εμφανίζεται ως μια φλεγμονώδης αντίδραση των βλεννογόνων της στοματικής κοιλότητας και χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις, διαβρωτικές και ελκώδεις αλλοιώσεις. Η συχνότητα εμφάνισης στοματίτιδας σε παιδιά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία αγγίζει το 52-80%. Είναι μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση. Εμφανίζεται 3-5 ημέρες μετά την πρώτη χημειοθεραπεία και η αιχμή των συμπτωμάτων εμφανίζονται την 7η-14η ημέρα. Αν επιπλοκές όπως λοίμωξη δεν υπάρχουν, η στοματίτιδα θεραπεύεται συνήθως τελείως μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες
Η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας των παιδιών με καρκίνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για τη στοματική υγιεινή πριν από την έναρξη της θεραπείας. Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας φθοριούχο οδοντόπαστα. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζει κάθε 3 μήνες. Επίσης, πρέπει να αντικαθίσταται σε κάθε επεισόδιο λοίμωξης του παιδιού. Αν το στόμα του παιδιού έχει έλκη, χρησιμοποιείται μαλακή οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή. Σε βρέφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί σπόγγοι για τον καθαρισμό του στόματος. Οδοντικά νήματα και φθοριούχα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν εντολής του γιατρού. Η ανάγκη περιορισμού φαγητών και ποτών με ζάχαρη πρέπει να γίνει κατανοητή από τους νεαρούς ασθενείς αλλά κι από τους γονείς.
Η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας των παιδιών με καρκίνο πρέπει να συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.