Πώς μπορεί να βοηθήσει η γιόγκα;
Lotus

Πώς μπορεί να βοηθήσει η γιόγκα;

Έμαθα να αναπνέω σωστά μέσα στο νοσοκομείο. Ένιωθα αφόρητη πίεση, τα αυτιά μου βούζαν συνεχώς, το κεφάλι μου πονούσε, δεν μπορούσα να συγκρατήσω καμία πληροφορία.

Σκεφτόμουν τις αναπνοές που κάνεις στην γιόγκα. Καταπληκτική άσκηση για μένα, που βοηθάει σώμα και μυαλό.
Τις περισσότερες φορές ήθελα απλά να οξυγονώσω τον εγκέφαλό μου, να τον καθαρίσω για να μπορώ να είμαι ψύχραιμη, να πηγαίνω ένα βήμα παρακάτω.

Πολλές φορές, όταν έκλαιγε και πονούσε η μικρή, της έλεγα να πάρει «ανάσα». Μαζί φουσκάναμε και ξεφουσκώναμε αόρατα μπαλόνια για να ηρεμήσουμε και οι δύο.

Της έκανα «Ομμμμμ», όπως και στη γιόγκα…

Ρώτησα την Σοφία Φώτεινα για την γιόγκα και τα οφέλη της.

Μου είπε ότι «η γιόγκα είναι βέβαιο ότι μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους, μετά το τέλος των νοσηλειών κι εφόσον επιτρέπεται στο παιδί να κάνει γυμναστική.
Κι αυτό γιατί είναι από τις πιο «γλυκές», τις πιο τρυφερές προσεγγίσεις προς τον άνθρωπο. Κι ακόμα γιατί απευθύνεται στο σώμα και μέσα από αυτό στον νου. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει αισιοδοξία στο περιβάλλον, όσο κι αν είναι δύσκολο όταν το παιδί μας υποφέρει.
Όμως η τεράστια αγάπη των γονιών ξεπερνά όλες τις δυσκολίες.
Όταν κινούμε το σώμα γίνονται «αυτό-θεραπείες». Και μια από τις πρώτες λειτουργίες που αποκαθίστανται είναι η ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ. Αυτή με τη σειρά της επιδρά στον τρόπο που αναπνέουμε και γνωρίζουμε τα οφέλη της σωστής αναπνοής.
Η γιόγκα είναι η κατ’ εξοχήν άσκηση που ωθείται από την ίδια την ΑΝΑΠΝΟΗ. Ή τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να διδάσκεται. Καμία κίνηση δεν γίνεται χωρίς αναπνοή. Χρειάζεται να εισπνεύσω για να κινηθώ. Γίνεται όμως αυτό ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ; Συνήθως όχι.
Χαρακτηριστικό επίσης της φιλοσοφίας της γιόγκα- και για να κυριολεκτώ μιλώ για τη φιλοσοφία της Γιόγκα των Ιμαλαΐων, μια και αυτήν είχα την τύχη να γνωρίσω και να ασκηθώ- είναι η ΑΠΟΔΟΧΗ του ανθρώπου ακριβώς όπως είναι, ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ. Αρκεί μόνο η επιθυμία του για ζωή για να βρεθεί σε μια από τις ομάδες. Έτσι, λοιπόν, η γιόγκα εκτός από τις στάσεις του σώματος, δουλεύει και με όποια γεγονότα ζωής πέφτουν στην αγκαλιά του καθενός μας, γιατί από αυτά έχει κάτι χρήσιμο για την ανάπτυξή του να μάθει.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της γιόγκα που έχουν ανάγκη τα παιδιά, είναι η ΑΓΑΠΗ. Κι αν διερωτάσθε πώς μέσα από τη γιόγκα εισπράττουν αγάπη, θα σας πω πως επειδή την εισπράττουν από μας τους δασκάλους τους μαζί με τον σεβασμό μας για ότι είναι και μπορεί το καθένα, μαθαίνουν να την δίνουν και σε άλλους και η ατμόσφαιρα γεμίζει με μια ενέργεια που μας απογειώνει. Και αυτή η ενέργεια είναι «θεραπευτική»»
.

Μπορείτε να μιλήσετε κι εσείς με την Σοφία και να γραφτείτε στα μαθήματα γιόγκα για μαμάδες και παιδιά που ξεκίνησαν στο Καφέ Σχολειό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.