Η Μεσογειακή Διατροφή ασπίδα απέναντι στον Καρκίνο

Η Μεσογειακή Διατροφή ασπίδα απέναντι στον Καρκίνο

Την επιβαρυντική επίδραση της παχυσαρκίας (ΒΜΙ > 30) σε όλες τις μορφές καρκίνου, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι το κάπνισμα, η διατροφή, το αλκοόλ
και η έλλειψη σωματικής άσκησης, ανέδειξε η αν. καθηγήτρια Επιδημολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, στο πλαίσιο του Γ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του
Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Μεταξύ των θανάτων από καρκίνο σχεδόν 30- 35% συνδέονται με τη διατροφή, 25-30% οφείλονται στο κάπνισμα, περίπου 15- 20% σε λοιμώξεις και το υπόλοιπο ποσοστό σε παράγοντες όπως η ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικοί ρύποι. Η παχυσαρκία και η ύπαρξη αυξημένου ποσοστού σωματικού λίπους αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αλλά και επιβαρύνουν την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου με υψηλή θνησιμότητα όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος στον οισοφάγο, στο μαστό, στο ενδομήτριο, στις ωοθήκες, στο πάγκρεας, στο συκώτι, στη χοληδόχο κύστη, στο παχύ έντερο ακόμα και στο μελάνωμα.

Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών, η Μεσογειακή Διατροφή οδηγεί σε σημαντική μείωση του κινδύνου για την συχνότητα εμφάνισης αλλά και την θνησιμότητα από τον καρκίνο, ειδικά του παχέος εντέρου, του προστάτη και του οισοφάγου/ φάρυγγος, με την κατανάλωση ελαιόλαδου να συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του πεπτικού συστήματος.

Πηγή: Health Daily

ΓΡΑΦΕΙ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *