Το διατροφικό καλάθι του Μαΐου

Το διατροφικό καλάθι του Μαΐου

Και τον Μάιο επιλέγουμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής, που είναι πάντα στον κατάλογο με τις αρχές της υγιεινής διατροφής.
Ειδικά αυτό το μήνα, συναντάμε τα παντζάρια. Η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη. Θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, ενισχύουν την αντοχή, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων, αποτρέπουν την οστεοπόρωση, βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων κι έχουν πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ο χυμός παντζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.
Επίσης, επιλέγουμε φασολάκια σε οποιαδήποτε μορφή (λαδερά, ψητά, γίγαντες, μαυρομάτικα, πουρέ κτλ.) καθώς αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες ως γνωστόν βοηθούν στην καταπολέμηση του ζαχάρου και της χοληστερίνης, αλλά και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (6 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, περίπου όσο έχει και ένα αυγό) και σε ποσότητες γεύματος μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας.
Τον Μάιο βρίσκουμε και νωπά μύρτιλλα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σίδηρο και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον οργανισμό από την δράση των ελεύθερων ριζών. Αν τα βάλετε μέσα σε smoothies ή χυμούς ή και τα ανακατέψτε με γιαούρτι και δημητριακά, θα έχετε ένα τονωτικό πρωινό για το παιδί αλλά και για εσάς.
Λαχανικά: Εξακολουθούν να θεωρούνται εποχής τα χειμωνιάτικα λαχανικά, ενώ αρχίζουν να προστίθενται τα σπαράγγια (λευκά και πράσινα), ο αρακάς και τα ραπανάκια. Από τον Απρίλιο έχουμε κολοκυθάκια, κουκιά και φρέσκα κρεμμύδια, ενώ σταματά η ράπα. Τον Μάιο ξεκινούν τα βλίτα, τα φασολάκια, τα πρώιμα αγγούρια και οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, ενώ τελειώνουν τα μπρόκολα.
Ψάρια: τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σκαθάρι, αστακός, αθερίνα, γαλέος, γαρίδες, γαύρος, γόπες, ζαργάνα, καλαμάρια, κολιός, κουτσομούρες, λυθρίνια, μαγιάτικο, μελανούρια, μπαρμπούνια, μύδια, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδια, σκουμπρί, συναγρίδα, σφυρίδα, τόνος, φαγκρί, παλαμίδα, σπάρος, μαίνουλα, ροφός, χέλι.
Φρούτα: Καλοκαιρινά πορτοκάλια (Βαλένσια), αχλάδια, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, μούσμουλα, πρώιμα πεπόνια.

Επιλέγουμε το σωστό διαιτολόγιο ρωτώντας του γιατρούς και σύμφωνα με το στάδιο της θεραπείας στο οποίο βρίσκεται το παιδί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.