Ποιος είναι ποιος στην ομάδα των «ΕΙΔΙΚΩΝ»

Ποιος είναι ποιος στην ομάδα των «ΕΙΔΙΚΩΝ»

Η μάχη με τον καρκίνο σπάνια είναι υπόθεση ενός μόνο ατόμου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αντιμετώπισης της ασθένειας. Παρότι είναι ανακουφιστικό να γνωρίζει κανείς ότι έχει τόσους πολλούς ανθρώπους να μεριμνούν για την αποκατάσταση της υγείας του, κάποιες φορές ενδέχεται να είναι δύσκολο να παρακολουθεί ταυτόχρονα και από την κάθε ειδικότητα, όλες τις πληροφορίες που παρέχονται σε σχέση με την πορεία του. Για να κατανοήσετε καλύτερα ποιος είναι ποιος στην ομάδα φροντίδας σας, παρατίθενται κάποιοι από τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες που ίσως συναναστραφείτε. Γνωρίζοντας ποιοι είναι και τι κάνουν, θα αντιληφθείτε καλύτερα το ρόλο τους στο ταξίδι του καρκίνου σας.

Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί που ασχολούνται με τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου ονομάζονται Ογκολόγοι. Οι Ογκολόγοι συνεργάζονται άμεσα με ειδικά εκπαιδευμένο και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να διαχειριστούν το πλήρες φάσμα των αναγκών του ασθενούς με καρκίνο. Γιατροί με επιπλέον εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς της θεραπείας του καρκίνου θα κληθούν, εφόσον υπάρξει ανάγκη, για να βοηθήσουν στη διαχείριση ειδικών θεμάτων της διάγνωσης, θεραπείας ή και αποκατάστασης.

Οι πρώτοι ειδικοί που μπορεί να συναντήσετε στο στάδιο της διάγνωσης είναι Ακτινολόγοι και Παθολόγοι. Ο Ακτινολόγος είναι εκπαιδευμένος στη διάγνωση ασθενειών μέσω ακτινογραφιών και άλλων εξειδικευμένων απεικονιστικών μεθόδων. Ο Παθολόγος διαγιγνώσκει και ταξινομεί τη νόσο με γνώμονα τις εργαστηριακές εξετάσεις. Και οι δύο Ειδικοί θα κληθούν για την ταυτοποίηση της διάγνωσης, ο δε Παθολόγος μέσω βιοψιών ή δειγμάτων ιστών θα καταφέρει να προσδιορίσει τον τύπο του εκάστοτε καρκίνου καθώς και σε ποιο στάδιο μπορεί να είναι.

Αφού ολοκληρωθεί με ακρίβεια η διάγνωση, αρχίζει η συνεργασία με τους Ογκολόγους και το νοσηλευτικό προσωπικό για τη διαδικασία της θεραπείας. Ο Παθολόγος-Ογκολόγος είναι ειδικός στη θεραπεία του καρκίνου με χημειοθεραπεία και άλλα φάρμακα. Ο Χειρουργός-Ογκολόγος θα επέμβει σε περίπτωση χειρουργικής απομάκρυνσης του καρκίνου. Ο Ακτινολόγος-Ογκολόγος θα επιβλέπει τη θεραπεία και σε συνεργασία με τον Ακτινοθεραπευτή θα εξειδικεύσουν την αγωγή μέσω ακτινοθεραπείας.

Ο ίδιος ο καρκίνος αλλά και οι μέθοδοι αντιμετώπισής του, επηρεάζουν το σώμα του ασθενούς με ποικίλους τρόπους. Η πλειοψηφία των ασθενών θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις σωματικές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της αποκατάστασης. Φυσιοθεραπευτές και Εργοθεραπευτές είναι ειδικοί στην αποκατάσταση ατόμων που εμφανίζουν παροδικές αλλαγές, κόπωση, ακαμψία ή αναπηρίες. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι θεραπευτές και νοσηλευτές, οι οποίοι δείχνουν σε χειρουργημένους ασθενείς (με κολοστομίες ή άλλες πληγές) πώς να φροντίζουν τις ευαίσθητες αυτές περιοχές. Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι θα καταρτίσουν ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Τέλος, εάν προκύψει πρόβλημα στην ομιλία ή κατάποση, καλούνται να συνδράμουν τον ασθενή ειδικοί Λογοθεραπευτές.

Κάθε ασθενής με καρκίνο είναι μοναδικός και, ως εκ τούτου, τα μέλη της δικής σας ομάδας «ΕΙΔΙΚΩΝ» μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που προαναφέρονται στο άρθρο μας. Παρόλα ταύτα, ανεξάρτητα από το τι είδος καρκίνου έχετε ή τι είδος θεραπεία χρειάζεστε, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι επαγγελματίες υγείας που θα δουλέψετε μαζί, θα είναι εκεί για να σας βοηθήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής σας για πλήρη ίαση.

2 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.