Πόσο πιθανό είναι να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού;

Πόσο πιθανό είναι να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού;

Κάθε γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της έχει 12% πιθανότητα να αναπτύξει διηθητικό Καρκίνο του Μαστού, δηλώνει ο ο Νίκος Α. Κατιρτζόγλου, MD, PhD, σε άρθρο του στο Healthpharma.gr.

Ο Καρκίνος του Μαστού (ΚΜ) αποτελεί ένα από τα πέντε συχνότερα συμπαγή νεοπλάσματα του Δυτικού κόσμου στον 21ο αιώνα, τον συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες (μετά από τις βασικοκυτταρικές βλάβες του δέρματος, και ίσως μαζί με τον επίσης συχνό Καρκίνο του Πνεύμονα), και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως. Το 2016, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της American Cancer Society είχε υπολογιστεί ότι θα νοσήσουν 246.600 γυναίκες από διηθητικό ΚΜ στις ΗΠΑ, μαζί με ακόμα 61.000 νέες περιπτώσεις μη διηθητικού ΚΜ.

Καρκίνο του Μαστού μπορούν να αναπτύξουν γυναίκες και άνδρες, ωστόσο αποτελεί σπάνιο νεόπλασμα του ανδρικού πληθυσμού (1% σε σχέση με τη συχνότητα του στις γυναίκες). Υπολογίζεται, επίσης, ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 3 εκατομμύρια γυναικών, που επέζησαν της νόσου (survivors).

Στην Ελλάδα, ο ΚΜ εμφανίζεται σε 1 στις 8 Ελληνίδες, ενώ υπολογίζεται ότι προσβάλλονται περίπου 5.000 γυναίκες ετησίως. Η πιθανότητα προσβολής αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 75 ετών και μετά αρχίζει να μειώνεται (σπάνιος πριν τα 30 έτη, εν συνεχεία αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 45-50 με maximum μεταξύ 60-69 έτη).
Αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 35-45 ετών, ενώ η συνολική επιβίωση συμπεριλαμβανομένων όλων των σταδίων είναι περίπου 75-80% στα 5 χρόνια.

Οι τύποι του Καρκίνου του Μαστού είναι:

Μη Διηθητικός (in situ) και Διηθητικός
Πορογενής (Ductal) και Λοβιακός (Lobular)
Βαθμού κακοήθειας 1(χαμηλό), 2 (μέτριο), ή 3(υψηλό)
Χαμηλής, μέσης και υψηλής διαφοροποίησης
Με θετικούς και αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς (Οιστρογόνα, Προγεστερόνη)
HER-2 θετικός και HER-2 αρνητικός ΚΜ (με ή χωρίς αντίστοιχους διαμεμβρανικούς υποδοχείς 2 του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα ανάπτυξης / HER-2)
Σάρκωμα / Λέμφωμα μαστού (μη επιθηλιακοί όγκοι)
Νόσος Paget της θηλής
Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού

Παράγοντες Κινδύνου:

Οι περισσότερες περιπτώσεις Καρκίνου του Μαστού παγκοσμίως αποτελούν τυχαία περιστατικά και δεν έχουν καμία σχέση με κληρονομικότητα. Ακριβώς επειδή ο ΚΜ δεν είναι μία ενιαία κλινική οντότητα και νόσος, ούτε υπάρχει μόνο ένα είδος ΚΜ, δεν αποτελεί και μία ασθένεια με σαφή αιτιολογία (πχ ότι οφείλεται σε συγκεκριμένους ιούς ή μικρόβια).

Αναμφισβήτητα, ένα ποσοστό γυναικών έχει περισσότερες πιθανότητες από κάποιες άλλες γυναίκες να αναπτύξουν ΚΜ, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές εδώ και πολλά χρόνια να πιστοποιήσουν τους παράγοντες εκείνους που αυξάνουν και εκείνους που ελαττώνουν τον κίνδυνο για ΚΜ. Αυτοί είναι δύο ειδών: γενετικοί και περιβαλλοντικοί.

Παράγοντες αυξημένου κινδύνου αποτελούν τα ακόλουθα:

• Γυναικείο φύλο & αυξημένη ηλικία
• Ύπαρξη συγγενούς 1ου βαθμού στην οικογένεια με διεγνωσμένο καρκίνο μαστού ή συγκεκριμένο τύπο καρκίνου ωοθηκών, και δη πριν από την ηλικία των 50 ετών
• Ύπαρξη μέλους της οικογένειας, που να είναι φορέας του/των γονιδίων BRCA1, 2
• Διάγνωση διηθητικού καρκίνου στον άλλο μαστό
• Διάγνωση λοβιακού in situ καρκινώματος μαστού (DCIS)
• 1η εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία, ΜΗ θηλασμός & μεγάλη διάρκεια γόνιμης περιόδου
• Τόπος καταγωγής
• Παχυσαρκία, ΜΗ άσκηση και κατάχρηση οινοπνεύματος
• Μη μεσογειακή δίαιτα (πλούσια σε λιπαρά, φτωχή σε βιταμίνες, χόρτα, φρούτα)
• ΚΑΠΝΙΣΜΑ
• Ακτινοβολίες σε περιοχή μαστού (για άλλο ιατρικό λόγο)
• Λήψη ορμονών

Σήμερα, είναι γνωστά περισσότερα από 50 γονίδια, που ευθύνονται για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΚΜ, και εφόσον έχουν συγκεκριμένη βλάβη-μετάλλαξη. Μια γυναίκα που έχει κληρονομήσει μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1,2 έχει υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή της ΚΜ (60-85%), αλλά και καρκίνο των ωοθηκών (20-40%).

Ο έλεγχος για τα προαναφερθέντα γονίδια κρίνεται σκόπιμος όταν απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα με βάση το ατομικό και οικογενειακό αναμνηστικό της γυναίκας, μετά από κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού από Παθολόγο-Ογκολόγο, στα πλαίσια της Γενετικής Ογκολογίας.

Πηγή: Healthpharma.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.