Τι είναι η CAR T-Cell θεραπεία;

Τι είναι η CAR T-Cell θεραπεία;

Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της θεραπείας του καρκίνου περιλαμβάνουν την χειρουργική επέμβαση, την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Την τελευταία δεκαετία όμως έχουν προκύψει στοχευμένες θεραπείες για έναν αριθμό καρκίνων.
Οι θεραπείες ανοσοθεραπείας εκμεταλλεύονται την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ασθενούς για να καταπολεμήσουν την ασθένειά του.

Μια προσέγγιση για την ανοσοθεραπεία περιλαμβάνει τη τροποποίηση των ίδιων των ανοσολογικών κυττάρων των ασθενών για να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στους όγκους τους. Και παρόλο που αυτή η προσέγγιση, που ονομάζεται adoptive cell transfer (ACT), έχει περιοριστεί σε μικρές κλινικές δοκιμές μέχρι στιγμής, οι θεραπείες που χρησιμοποιούν αυτά τα τροποποιημένα ανοσιακά κύτταρα έχουν προκαλέσει μερικές αξιοσημείωτες αποκρίσεις σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

Για παράδειγμα, σε αρκετές δοκιμές πρώιμου σταδίου που εξέταζαν ACT σε ασθενείς με προχωρημένη οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ), οι οποίοι είχαν λίγες, αν και παραμένουσες θεραπευτικές επιλογές, πολλοί καρκίνοι των ασθενών εξαφανίστηκαν εξ ολοκλήρου. Αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς παρέμειναν χωρίς καρκίνο για παρατεταμένες περιόδους.
Επίσης, πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα έχουν αναφερθεί σε αρκετές μικρές δοκιμές που περιλαμβάνουν ασθενείς με λέμφωμα.

Πρόκειται για μικρές κλινικές δοκιμές, προειδοποιούν οι επικεφαλής ερευνητές και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα από τις δοκιμές που διεξήχθησαν μέχρι στιγμής “είναι απόδειξη της αρχής ότι μπορούμε να μεταβάλλουμε επιτυχώς τα Τ κύτταρα των ασθενών έτσι ώστε να επιτεθούν στα καρκινικά τους κύτταρα”, δήλωσε ένας από τους ηγέτες της μελέτης, Renier J. Brentjens, MD, Ph.D. , Του Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) στη Νέα Υόρκη.

Το ζωντανό φάρμακο

Η Adoptive cell transfer (ACT) είναι σαν να δίνεται στους ασθενείς ένα ζωντανό φάρμακο.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα δομικά στοιχεία του ACT είναι Τ κύτταρα, ένας τύπος ανοσοκυττάρων που συλλέγεται από το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Μετά τη συλλογή, τα Τ κύτταρα τροποποιούνται γενετικά για να παράγουν ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνεια τους που ονομάζονται χιμαιρικοί υποδοχείς αντιγόνου(CARs).

Τα CARs είναι πρωτεΐνες που επιτρέπουν στα Τ κύτταρα να αναγνωρίζουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (αντιγόνο) σε κύτταρα όγκου. Αυτά τα επεξεργασμένα κύτταρα CAR αναπτύσσονται έπειτα στο εργαστήριο μέχρι να αριθμούν δισεκατομμύρια.
Ο εκτεταμένος πληθυσμός των CAR T κυττάρων έπειτα εγχέεται στον ασθενή. Μετά την έγχυση, αν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, τα Τ κύτταρα πολλαπλασιάζονται στο σώμα του ασθενούς και με καθοδήγηση από τον κατασκευασμένο υποδοχέα τους, αναγνωρίζουν και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα που φέρουν το αντιγόνο στις επιφάνειές τους.

Τα κύτταρα Τ-CAR είναι πολύ πιο ισχυρά από οτιδήποτε μπορούμε να επιτύχουμε με άλλες μελέτες ανοσίας που μελετώνται, δήλωσε ο Crystal Mackall, M.D., του Κλάδου Παιδιατρικής Ογκολογίας του NCI (POB).
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές που εργάζονται στον τομέα αυτό επιμένουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουν για τη θεραπεία με CAR Τ-κυττάρων. Αλλά τα πρώτα αποτελέσματα από δοκιμές όπως αυτά έχουν προκαλέσει σημαντική αισιοδοξία.
Η θεραπεία με CAR Τ-κυττάρων τελικά μπορεί να γίνει «συνήθης θεραπεία για κάποιες κακοήθειες των Β-κυττάρων» όπως ΟΛΛ και χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, έγραψε ο Δρ. Rosenberg σε άρθρο της Κλινικής Ογκολογίας του Nature Review.

Περισσότερο από το 80 τοις εκατό των παιδιών που διαγιγνώσκονται με ΟΛΛ τα οποία εμφανίζονται στα Β κύτταρα – ο κυρίαρχος τύπος παιδιατρικής ΟΛΛ – θα θεραπευτούν με εντατική χημειοθεραπεία.
Για τους ασθενείς των οποίων οι καρκίνοι επιστρέφουν μετά από εντατική χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, οι υπόλοιπες επιλογές θεραπείας είναι «σχεδόν καμία», δήλωσε ο Stephan Grupp, MD, Ph.D., του Παθολογικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας (CHOP) και ο επικεφαλής ερευνητής δοκιμής κυττάρων CAR Τ κυρίως σε παιδιά με ΟΛΛ. Αυτή η θεραπεία μπορεί να αποτελεί μια πολύ αναγκαία νέα επιλογή για τέτοιους ασθενείς, είπε.
Οι δοκιμές των κυττάρων CAR Τ σε ενήλικες και παιδιά με λευχαιμία και λέμφωμα έχουν χρησιμοποιήσει Τ κύτταρα που έχουν κατασκευαστεί για να στοχεύσουν το αντιγόνο CD19, το οποίο υπάρχει στην επιφάνεια σχεδόν όλων των Β κυττάρων, τόσο κανονικών όσο και καρκινικών.

Διαχείριση μοναδικών παρενεργειών
Η θεραπεία με CAR Τ-κύτταρα μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανησυχητικές παρενέργειες, ίσως το πιο ενοχλητικό είναι το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης.
Τα εγχυμένα Τ κύτταρα απελευθερώνουν κυτοκίνες, οι οποίες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που βοηθούν τα κύτταρα Τ να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Με το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών, υπάρχει μια γρήγορη και μαζική απελευθέρωση κυτοκινών στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα υψηλά πυρετικά επεισόδια και πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αγωγή με κύτταρα CAR T. Στις μελέτες POB και CHOP, οι ασθενείς με την πλέον εκτεταμένη ασθένεια πριν από τη λήψη των κυττάρων CAR Τ ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές περιπτώσεις συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκινών.
Για τους περισσότερους ασθενείς, οι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αρκετά ήπιες ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνήθεις υποστηρικτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών.

Βελτιώνοντας την διαδικασία
Ακόμη και με αυτά τα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά ευρήματα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν η θεραπεία με CAR Τ κύτταρα γίνει μια επιλογή ρουτίνας για ασθενείς με ΟΛΛ.
Αρκετές άλλες δοκιμές που δοκιμάζουν κύτταρα CAR T σε παιδιά και ενήλικες είναι σε εξέλιξη και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εμπλοκή από τον τομέα της φαρμακευτικής και της βιοτεχνολογίας, προγραμματίζονται περισσότερες δοκιμές στα CAR T κύτταρα.
Οι ερευνητές μελετούν επίσης τρόπους βελτίωσης των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της διύλισης της διαδικασίας με την οποία παράγονται τα CAR Τ κύτταρα.
Με βάση την μέχρι στιγμής επιτυχία, αρκετές ερευνητικές ομάδες στρέφουν την προσοχή τους στην ανάπτυξη τροποποιημένων Τ κυττάρων για άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων συμπαγών όγκων όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και του εγκεφάλου.

Πηγή: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/targeted-therapies

3 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.