13 Νοεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος

13 Νοεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, πραγματοποιείται μια διεθνής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με τη συμμετοχή Ενώσεων Ασθενών, φορέων, επαγγελματιών υγείας και δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.
56 Ενώσεις Ασθενών από όλο τον κόσμο ηγούνται της παγκόσμιας αυτής προσπάθειας, η οποία υποστηρίζεται από την εταιρεία Celgene. Στην Ελλάδα, δράση έχει αναλάβει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών (www.anticancerath.gr) και η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕ Σwww.emkapes.gr), με την υποστήριξη της εταιρείας GENESIS Pharma.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ
Στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος, ενώ είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Τα ποσοστά θνησιμότητάς του αυξάνονται, τη στιγμή που τα ποσοστά θνησιμότητας σε άλλες μορφές καρκίνου μειώνονται.Υπολογίζεται πως περίπου 926 άνθρωποι διεθνώς διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος κάθε μέρα. Και κάθε μέρα 905 ασθενείς χάνουν τη μάχη.
Σε μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται γιατί διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο. Επίσης, παρά την αύξηση εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. Πρόσφατη διεθνής έρευνα έδειξε πως το 60% του κοινού δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον παγκρεατικό καρκίνο.
Η ανάγκη για δράση είναι μεγάλη, καθώς μία πιο πρώιμη διάγνωση θα μπορούσε να μειώσει τη θνησιμότητα της νόσου! Όπως έχει συμβεί και με άλλες μορφές καρκίνου, έτσι και για τον καρκίνο του παγκρέατος αυτά τα θλιβερά ποσοστά μπορούν να αλλάξουν, με περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση, με ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση περισσότερων φορέων και ανθρώπων.
Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο του Παγκρέατος.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ;
Στις 13 Νοεμβρίου θέτουμε τον παγκρεατικό καρκίνο στο επίκεντρο.
• Φόρεσε κάτι μωβ στο χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας και κάνε share τη φωτογραφία σου στα social mediaχρησιμοποιώντας το hashtag #WPCD
• Πόσταρε τα προτεινόμενα social media posts που έχουμε επισυνάψει (μηνύματα της διεθνούς καμπάνιας προσαρμοσμένα στα ελληνικά).

• Μπες στο www.worldpancreaticcancerday.org για να δεις τη διεθνή καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας και ακολούθησε τα διεθνή social media, ώστε να συμμετέχεις και εκεί εφόσον το επιθυμείς.
• Facebook: @worldpancreaticcancerday
• Twitter: @worldpancreatic
• Instagram: @worldpancreatic

• Μοιράσου τα μηνύματά σου με την οικογένεια και τους φίλους σου. Στείλε ένα email, κάνε share και tag, προσκάλεσέ τους με όποιον τρόπο επιλέξεις να συμμετέχουν και εκείνοι!
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!

1 comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.