6 Ιουνίου : Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων

6 Ιουνίου : Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων

Η 6η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων. Είναι μια ημέρα που όλοι μας θα πρέπει να θυμόμαστε διότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που συνεχίζουν να ζουν εξαιτίας της δωρεάς οργάνων. Οι μεταμοσχεύσεις, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ιατρικής στον 20ο αιώνα, καθώς επιτρέπουν σε μέγιστο βαθμό την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος και την επιστροφή του λήπτη σε μια φυσιολογική ζωή. Σύμφωνα με το «Global Observatory on Donation and Transplantation», το 2016 πραγματοποιήθηκαν 121 μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, σε σύνολο 121.129 μεταμοσχεύσεων σε όλο τον κόσμο.

Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, συχνά, παρουσιάζουν μυϊκές και αναπνευστικές βλάβες ή επιπλοκές λόγω της χρόνιας πάθησής τους, οι οποίες συχνά μειώνουν την καθημερινή λειτουργικότητά και την ποιότητα ζωής τους (Burra et al., 2007). Τα προγράμματα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης πριν τη μεταμόσχευση, αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας του μεταμοσχευμένου ασθενή, συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση της φυσικής κατάστασης και στην αποφυγή του κύκλου αδράνειας. Τα μεταμοσχευμένα άτομα παρουσιάζουν μειωμένη λειτουργικότητα κατά την έξοδο του νοσοκομείου, για αυτό υπάρχουν ειδικά πρωτοκόλλα αποκατάστασης για κάθε τύπο μεταμόσχευσης, που απαιτείται να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την αυτο-εξυπηρέτηση τους (Sevarolli et al., 2018).

Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση των ασθενών αυτών ξεκινάει άμεσα από την παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με στόχους, όπως την αύξηση της κινητικότητας, της λειτουργικής ικανότητας, της μυϊκής δύναμης και αντοχής (Maury et al, 2008). Όσοι ασθενείς συμμετέχουν σε εξωτερικά επιτηρούμενα προγράμματα καρδιοαγγειακής αποκατάστασης αρχίζουν κατά μέσο όρο εντός των πρώτων 3 μηνών από το εξιτήριο του νοσοκομείου. Τα προγράμματα καρδιοαγγειακής αποκατάστασης σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου επανα-εισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείου για το 1ο έτος (Bachmann et al, 2018).

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.), με το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας-Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α), ενημερώνει το ευρύ κοινό, για τη σημασία της καρδιοαγγειακής και αναπνευστικής φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης των μεταμοσχευμένων ασθενών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.