Αλγόριθμος  χαρτογραφεί την καρκινική μετάσταση

Αλγόριθμος χαρτογραφεί την καρκινική μετάσταση

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Genetics, η επιστημονική ομάδα του Πρίνσετον με επικεφαλής τον καθηγητή Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Μπεν Ραφαελ σχεδίασε έναν αλγόριθμο που χαρτογραφεί την καρκινική μετάσταση ενσωματώνοντας δεδομένα από αλληλουχίες DNA σε πληροφορίες για το πού βρίσκονται διάφορα κύτταρα στο σώμα μας.

Ο αλγόριθμος ονομάστηκε MACHINA, που σημαίνει «μεταστατική και κλωνική ιστορική ενοποιητική ανάλυση».

Ως γνωστόν η μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε μεταστατική νόσο, η οποία προκαλεί το 90% των καρκινικών θανάτων στην περίπτωση των συμπαγών όγκων.

Η καλύτερη κατανόηση των αιτίων της μετάστασης μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες.

Ο αλγόριθμος που σχεδίασαν οι Αμερικανοί ερευνητές τους επιτρέπει να συμπεράνουν τη διαδικασία που έχει προηγηθεί της μετάστασης από δεδομένα αλληλούχιας του DNA που λαμβάνονται όμως σε παροντικό χρόνο.

Με την ταυτόχρονη ανίχνευση των μεταλλάξεων και κινήσεων των κυττάρων, ο MACHINA αποφάνθηκε ότι η μεταστατική νόσο σε μερικούς ασθενείς μπορεί να πηγάζει από λιγότερες κυτταρικές μετακινήσεις από ό,τι πιστεύουμε σήμερα. Για παράδειγμα, σε ασθενή με καρκίνο του μαστού, μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι η μεταστατικότητα οφείλεται σε 14 ξεχωριστά συμβάντα κυτταρικής μετανάστευσης, ενώ ο MACHINA δείχνει ότι ένας μόνο δευτερογενής όγκος στον πνεύμονα διασπείρει τις υπόλοιπες μεταστάσεις μέσω μόλις πέντε κυτταρικών μεταναστεύσεων.

Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, ο Δρ Ραφαελ και η ομάδα του εφάρμοσαν τον αλγόριθμο και στην ανάλυση προτύπων μεταστάσεων από ασθενείς με καρκίνο μελανώματος, ωοθηκών και προστάτη.

Για την περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας του MACHINA οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν και ένα μοντέλο για τη συσσώρευση γενετικά διαφορετικών κυττάρων, με βάση πειραματικά στοιχεία ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ταξιδεύουν σε συστάδες σε νέες θέσεις στο σώμα.
Εν ολίγοις ο MACHINA ανοίγει τον δρόμο για την ευρύτερη εξέταση των μεταστατικών προτύπων σε μεγάλες ομάδες ασθενών, κάτι που μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές μεταλλάξεις που προκαλούν διαφορετικά είδη καρκίνου να γίνουν μεταστατικά.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.