Αυτοφαγία

Αυτοφαγία

Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2016 κέρδισε ο Γιοσινόρι Οσούμι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο, για την έρευνα του στην αυτοφαγία.

Τι είναι η Αυτοφαγία
Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία ανακύκλωσης συστατικών των κυττάρων που δεν είναι πλέον απαραίτητα ή δεν λειτουργούν σωστά. Τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να απομονώνουν ένας μέρος τους. Έτσι μπορούν να προσαρμόζονται σε συνθήκες, όπως η έλλειψη οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών, αλλά και καθαρίζουν μικροοργανισμούς ή ουσίες που έχουν εισχωρήσει σε αυτά.
Τη δεκαετία του 1960 οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα κύτταρα περιέχουν κάποιες μεμβράνες στις οποίες εμπεριέχεται κάποιο μέρος τους και το μεταφέρουν στο λυσόσωμα ένα οργανίδιο που συμβάλει στην καταστροφή του.
Με την διαδικασία της αυτοφαγίας, τα κύτταρα πέπτουν και ανακυκλώνουν κατεστραμμένα μόρια, περιλαμβανομένων και των πρωτεϊνών, που προκύπτουν καθώς τα κύτταρα μεγαλώνουν. Το σύστημα αυτό ανανεώνει σημαντικά τα κύτταρα, ώστε να τα διατηρεί λειτουργικά.
Η αυτοφαγία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αναπτυξιακές και αντι- γηραντικές λειτουργικότητες και δράσεις των ζωικών κυττάρων. Το φαινόμενο της αυτοφαγίας, ο μηχανισμός κυτταρικής αυτοαποδόμησης έχει στόχο την ανακύκλωση περιττών ή ελαττωματικών κυτταροπλασματικών συστατικών.

Εάν αυτή η διαδικασία της αυτοφαγίας δεν λειτουργήσει ομαλά μπορεί να σταθεί αιτία για την ανάπτυξη αρκετών ασθενειών όπως, ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος Πάρκινσον και ο καρκίνος.
Στην Πάρκινσον για παράδειγμα, ο μηχανισμός της αυτοφαγίας είναι σημαντικός για τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, όπου οι ελαττωματικές πρωτεΐνες μπορούν να εξοντώσουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν εξασθενητικά συμπτώματα, όπως τρόμο. Στην Πάρκινσον υπάρχει προβλήματα στην αφαίρεση των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, οπότε η κατανόηση του μηχανισμού της αυτοφαγίας βοηθά στο να βρεθούν φάρμακα που βοηθούν στην διαδικασία αυτή, οπότε και να περιορίζουν τα συμπτώματα.

Πηγή: http://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-f/ti-einai-o-mhhanismos-ths-aytofagias-/17726

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.