Ελπιδοφόρα νέα για ασθενείς με καρκίνο  στομάχου

Ελπιδοφόρα νέα για ασθενείς με καρκίνο στομάχου

Πειραματική θεραπεία αντισωμάτων αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης ορισμένων ασθενών με προηγμένου σταδίου καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.
Στην μελέτη φάσης ΙΙ έλαβαν μέρος 161 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε το αντίσωμα IMAB362. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης των ασθενών που έλαβαν το αντίσωμα μαζί με την συνήθη χημειοθεραπεία ήταν πάνω από 13 μήνες, συγκριτικά με 8,4 μήνες για τα άτομα που υποβλήθηκαν μόνον σε χημειοθεραπεία.
Όπως εξήγησε ο Δρ Σαλα-Εντιν Αλ-Μπατραν, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλινικής Έρευνας του Καρκίνου στο Νοσοκομείο «Nordwest» της Φρανκούρτης, το αντίσωμα IMAB362 στοχεύει μια πρωτεΐνη επί των καρκινικών κυττάρων, την claudin 18.2.
Οι γερμανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης στους όγκους τους πριν υποβληθούν στην θεραπεία αντισωμάτων, είχαν εν τέλει την μεγαλύτερη μέση συνολική επιβίωση, τουλάχιστον 17 μήνες.
«Εφόσον η claudin 18.2 αφθονεί στους γαστρικούς όγκους, εκτιμούμε ότι οι μισοί ασθενείς με προηγμένο γαστρικό καρκίνο μπορεί να είναι καλοί υποψήφιοι για τη νέα αυτή θεραπεία. Επιπλέον, ο νέος αυτός πρωτεϊνικός στόχος δεν είναι παρόν σε κανέναν υγιή ιστό, πέραν του τοιχώματος του στομάχου, και έτσι ελαχιστοποιούνται οι ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας», πρόσθεσε ο Δρ Αλ-Μπατραν.
Οι επιστήμονες ήδη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια μεγαλύτερη φάσης 3 κλινική μελέτη στις αρχές του 2017.
Το IMAB362 είναι το πρώτο αντίσωμα που στοχεύει την πρωτεΐνη claudin 18.2, η οποία είναι επίσης παρούσα και σε άλλες μορφές καρκίνου, περιλαμβανομένου του παγκρέατος, του πνεύμονα, του οισοφάγου και των ωοθηκών. Εξαιτίας αυτού μάλιστα, οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινική δοκιμή του IMAB362 φάσης ΙΙ σε ασθενείς με παγκρεατικό καρκίνο.

Μαίρη Μπιμπή, http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500082145

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.