Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του καρκίνου

Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του καρκίνου

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του καρκίνου περιλαμβάνει δώδεκα συμβουλές βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα για την αποφυγή ορισμένων τύπων καρκίνου και γενικότερα για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Πολλές διαστάσεις της υγείας γενικώς είναι δυνατό να βελτιωθούν και πολλοί θάνατοι από καρκίνο να αποφευχθούν με την υιοθέτηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Ο Ευρωπαϊκός κώδικας κατά του καρκίνου, πρωτοσυντάχθηκε το 1987 και αναθεωρήθηκε έως σήμερα δύο φορές.
Η μία αναθεώρηση έγινε το 1994 και η τελευταία το 2003, με βάση την εμπειρία και τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία από ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον καρκίνο από ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι συστάσεις που απαρτίζουν τον κώδικα αποσκοπούν στην μείωση των περιστατικών καρκίνου και της θνησιμότητας, οδηγώντας παράλληλα σε βελτίωση της γενικότερης κατάστασης από πλευράς υγείας με την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής.
Ο καρκίνος σήμερα αποτελεί την δεύτερη, κατά συχνότητα, ομάδα αιτιών θανάτου στον ευρωπαϊκό πληθυσμό ηλικίας 35 έως 64 ετών.
Οι μισοί από τους ανθρώπους που θα αναπτύξουν καρκίνο, θα χάσουν την ζωή τους από τη νόσο αυτή γιατί η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο. Η πρόληψη, η ενημέρωση, η έγκαιρη αναγνώριση & διάγνωση καθώς και τα οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, είναι τα μόνα όπλα της ανθρωπότητας ενάντια στον καρκίνο.
Για το 50% περίπου των καρκίνων γνωρίζουμε τις αιτίες που τους προκαλούν, όπως συνήθειες και τρόπος ζωής (καθιστική ζωή, διατροφή κ.α), περιβαλλοντικοί παράγοντες, κοινωνικές και πολιτιστικές πρακτικές.
Η αποφυγή όλων των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου αποτελεί την πρωτογενή πρόληψη. Πολλά στοιχεία της υγείας μπορεί να βελτιωθούν και ορισμένοι τύποι καρκίνου να αποφευχθούν εάν υιοθετήσετε ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μας υπενθυμίζει τους 12 τρόπους να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα:
1– Μην καπνίζετε. Αποφεύγετε οποιαδήποτε μορφή καπνού.
2– Κάντε το σπίτι σας χώρο ελεύθερο καπνού. Υποστηρίξτε τις πρακτικές απαγόρευσης του καπνίσματος στο χώρο εργασίας σας.
3– Δραστηριοποιηθείτε για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.
4– Επιδιώξτε να είστε σωματικά δραστήριοι στην καθημερινή ζωή σας. Περιορίστε το χρόνο που περνάτε καθιστοί.
5– Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή:
• Τρώτε άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.
• Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία (τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπος) και αποφεύγετε τα ποτά με ζάχαρη.
• Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα, περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
6– Αν πίνετε αλκοόλ οποιουδήποτε τύπου, περιορίστε την κατανάλωση του. Το να μην πίνετε οινοπνευματώδη είναι το καλύτερο για την πρόληψη του καρκίνου.
7– Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά των παιδιών. Προστατευθείτε από τον ήλιο. Μην χρησιμοποιείτε μεθόδους τεχνητού μαυρίσματος.
8– Στο χώρο εργασίας, προστατεύετε τον εαυτό σας από καρκινογόνες ουσίες, ακολουθώντας τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας.
9– Μάθετε αν στο σπίτι σας είστε εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από φυσικής προέλευσης ραδόνιο. Αναλάβετε δράση για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα ραδονίου.
10– Για τις γυναίκες:
• Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο της μητέρας να εμφανίσει καρκίνο. Εάν μπορείτε, θηλάσετε το μωρό σας.
• Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Περιορίστε τη χρήση της ΘΟΥ.
11– Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας συμμετέχουν στα προγράμματα εμβολιασμού για:
• την ηπατίτιδα Β (για τα νεογνά)
• τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (για τα κορίτσια)
12- Πάρτε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου για τον:
• καρκίνο του παχέος εντέρου (άνδρες και γυναίκες)
• τον καρκίνο του μαστού (γυναίκες)
• τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (γυναίκες).

Πηγή:
http://ec.europa.eu/health-eu/health_problems/cancer/index_en.htm
http://www.onmed.gr/diatrofi/item/325609-aftes-einai-oi-12-odigies-tou-evropaikoy-kodika-kata-tou-karkinou#ixzz3zHCpufdv
http://www2.keelpno.gr/blog/?p=1275
http://www.bestrong.org.gr/el/cancer/prevention/europeagainstcancer/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.