Γενετική Vs Οξείας Μυελογενής Λευχαιμίας
Golden gene in DNA

Γενετική Vs Οξείας Μυελογενής Λευχαιμίας

Δύο Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν σε έρευνα του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, που δημιούργησε μια εξελιγμένη μορφή της γενετικής μεθόδου CRISPR gene editing, για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών στόχων ενάντια στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία (ΟΜΛ).
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα στο Cell Reports, οι ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 500 γονίδια που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 για τα οποία θα μπορούσαν να σχεδιαστούν φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται στο ελάχιστο οι παρενέργειες και οι επιπτώσεις της θεραπείας για τον ασθενή, ανεξάρτητα με το στάδιο που έχει προχωρήσει η ασθένεια.
Ανοίγει δε, ο δρόμος για την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου ως βάση για την αναζήτηση φαρμάκων, τα οποία θα στοχεύουν απευθείας στα ελαττωματικά γονίδια. Ο Κ. Τζελέπης, που ηγείται της έρευνας μαζί με τον Γ. Βασιλείου και τον Δρ. Kosuke Yusa, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς η σίγαση του γονιδίου KAT2A λειτούργησε κατασταλτικά σε κύτταρα μεγάλου αριθμού ασθενών με ΟΜΛ, οι οποίοι κατείχαν διαφορετικές μεταλλάξεις. Το επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός φαρμάκων που στοχεύουν γονίδια από τη λίστα μας, συμπεριλαμβανομένου του KAT2A.

Πηγή: Health Daily

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.