«ΟΧΙ» στην καταπολέμηση των καρκινικών όγκων είπε η Ελλάδα.

«ΟΧΙ» στην καταπολέμηση των καρκινικών όγκων είπε η Ελλάδα.

Η Ελλάδα αρνήθηκε τεχνογνωσία από το CERN λέγοντας «όχι» στην εγκατάσταση στο έδαφός της, της Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων που αναπτύχθηκε στο Cern και την οποία διεκδικούν σήμερα άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, στο skai.gr, η χώρα μας αρνήθηκε να διεκδικήσει την εγκατάσταση και αρκέστηκε στον ρόλο του παρατηρητή αφήνοντας Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο να διεκδικούν το έργο.

Το κόστος της επένδυσης είναι στα 100 εκατομμύρια ευρώ και η απόσβεση, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν ξεπερνά τα 5 έως 6 χρόνια.

Μάλιστα η συγκεκριμένη τεχνογνωσία παραχωρείται, στην χώρα που θα αναλάβει την επένδυση, κατ΄αποκλειστικότητα της χρήσης και εφαρμογής της, για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής, της Βόρειας Αφρικής, πιθανότατα και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, Ευάγγελο Γαζή, τον Οκτώβριο του 2017, δημιουργήθηκε στο CERN μια κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας & Τεχνολογίας που δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της και παραμένει παρατηρητής! Γενική Γραμματέας της ΓΓΕΤ είναι η Ματρώνα Κυπριανίδου, με εποπτεύοντα, τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κώστα Φωτάκη.
Οπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη μονάδα είναι ένα καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα, γύρω από τον όγκο, υγιή κύτταρα.

Οι υπό παραχώρηση υποδομές αφορούν:
Επιταχυντή ηλεκτρονίων παραγωγής ακτινών Χ (X-FEL – Free Electron Laser) υψηλής έντασης και ενέργειας αποκλειστικά για βιομηχανικές εφαρμογές
Επιταχυντή πρωτονίων παραγωγής κατάλληλης δέσμης ακριβείας για θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια ή ιόντα.

Πηγή: iefimerida.gr

1 comment

  • Δεν μας λέτε όμως εάν αυτό το τόσο φοβερό όπλο κατά του καρκίνου το έχουν προμηθευτεί τα μεγάλα προηγμένα κράτη της Ευρώπης ή εάν για άλλη μια φορά θα μας μετατρέψουν σε πειραματόζωα βομβαρδίζοντας μας με τόσο υψηλή ακτινοβολία Και αφού είναι τόσο σημαντικό γιατί δεν το παρέχουν σε όλους αλλά δήθεν επέλεξαν εμάς και μάλιστα με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο τίμημα?

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.