Έξυπνη ΤV σε 7 βήματα!

Έξυπνη ΤV σε 7 βήματα!

Όσο κι αν αριθμήσουμε και αναλύσουμε τα δεινά της τηλεόρασης, η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μέρος της ζωής του παιδιού και δεν χρειάζεται πάντα να είναι εχθρός. Μπορεί να γίνει φίλος, όμως μόνο όταν τη χρησιμοποιούμε σωστά. Η παρώθηση μάλιστα για μάθηση είναι ένα από τα πλεονεκτήματά της όταν τα προγράμματα έχουν δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες τους παιδιού. Έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι τα χαρισματικά παιδιά βλέπουν περισσότερο τηλεόραση από τα υπόλοιπα. Η διαφορά είναι ότι προτιμούν να βλέπουν ποιοτικά προγράμματα. Ορίστε πως μπορείτε να βάλετε μέτρο στα παιδιά σας σε ό,τι αφορά τη τηλεόραση, εκμεταλλευόμενοι σωστά την ποιοτική τηλεθέαση:

1. Θέστε όρια και φτιάξτε κανόνες
Όχι με φωνές, διαρκείς απαγορεύσεις ή με τη μορφή στέρησης για τιμωρία. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το παιδί και να του εξηγήσετε πόσο τηλεόραση πρέπει να βλέπει και τι ακριβώς. Για να ασπαστεί τους κανόνες και τα όρια πρέπει να είστε απόλυτα σαφής για το πότε θα ανοίγει η τηλεόραση και πότε θα κλείνει. Να θυμάστε ότι γενικά βοηθάει από μικρή ηλικία να βλέπει το παιδί την ίδια περίπου ώρα τηλεόραση μέσα στην ημέρα. Π.χ. μία ώρα το πρωί και μία το απόγευμα.

2. Εξασκήστε το παιδί στην αναζήτηση της ποιότητας
Το να αποκτήσει το παιδί κρίση ως τηλεθεατής και να «εθιστεί» στην ποιότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όμως μάλλον εξαρτάται από τους γονείς. Η τηλεόραση μπορεί να γίνει ένα παράθυρο στον κόσμο αντί για το μέσο που καθηλώνει το παιδί στον καναπέ για κάποια ώρα, έτσι ώστε να μη μας ενοχλεί, αν επιλέξουμε έξυπνα τι βλέπει το παιδί. Φροντίστε, λοιπόν, από την αρχή ώστε το τηλεοπτικό υλικό που ενθαρρύνετε το παιδί σας να βλέπει, να είναι ποιοτικό και να ανταποκρίνεται στις ηλικιακές του ανάγκες.

3. Δείτε μαζί με το παιδί τηλεόραση
Είναι ο μόνος εγγυημένος τρόπος για να διαπιστώσετε αν αυτό που βλέπει το παιδί είναι ποιοτικό, ώστε να φτιάξετε ένα σαφή πλάνο σχετικά με τα προγράμματα που μπορεί να βλέπει. Ακόμα, όμως, κι αν το παιδί παρακολουθεί ένα καλό παιδικό πρόγραμμα, είναι σημαντικό κάποιες φορές να κάθεστε δίπλα του για να κάνετε έξυπνα σχόλια, να του εξηγήσετε πράγματα που ίσως δεν καταλαβαίνει και φυσικά να συζητήσετε με βάση τα ερεθίσματα, αφού το πρόγραμμα τελειώσει. Αυτό βοηθά το παιδί να αποκτήσει κριτική σκέψη.

4. Αποκτήστε ένα καλό «αποθεματικό»
Ενισχύστε το αποθεματικό σας σε τηλεοπτικό υλικό συλλέγοντας DVD με ποιοτικές παιδικές ταινίας και προγράμματα ή καταγράφοντας τα καλύτερα από την τηλεόραση, έτσι ώστε να είστε εφοδιασμένοι με το κατάλληλο υλικό κάθε φορά που το παιδί σας ζητάει να δει τηλεόραση. Το παιδιά –ιδιαίτερα τα μικρής ηλικίας– αγαπούν την επανάληψη. Έτσι μπορείτε να βάζετε στο παιδί σας να βλέπει τα ίδια ποιοτικά προγράμματα. Φροντίστε, ωστόσο, κάθε μέρα να του βάζετε διαφορετικό πρόγραμμα απ’ αυτό της προηγούμενης ημέρας.

5. Δώστε το καλό παράδειγμα
Δεν αρκεί να υιοθετείτε το ρόλο του επιτηρητή σε ό,τι βλέπουν τα παιδιά. Εσείς πρώτοι πρέπει να δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί, μειώνοντας τις ώρες που βλέπετε τηλεόραση. Μην έχετε ποτέ ανοιχτή την τηλεόραση να παίζει στο… βάθος, ενώ κάνετε κάτι άλλο, γιατί έτσι εθίζεστε όλη στην παρέα της. Αν δεν παρακολουθείτε κάτι, κλείστε την! Κι αν το παιδί επιμένει να δει κάτι που δεν ενδείκνυνται για την ηλικία του, επειδή το βλέπετε κι εσείς, προτιμήστε να πατήσετε και πάλι το off.

6. Μην ανοίγετε την οθόνη για να αποφύγετε τα δύσκολα
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείται την τηλεόραση σαν μέσο για να κατευνάσετε την όποια ανησυχία του παιδιού, ένα παιδικό ξέσπασμα ή τη θλίψη ή αναστάτωσή του για κάτι. Είναι σημαντικό πρώτα να το υποστηρίξετε συναισθηματικά, ανάλογα με την ηλικία του, μέσω της επικοινωνίας και της επαφής μαζί σας ή και ακόμα με παιχνίδι ή μία βόλτα έξω από το σπίτι, αντί να ανοίξετε την τηλεόραση για να του αποσπάσετε την προσοχή ή για να ξεχαστεί.

7. Από την οθόνη στη ζωή
Εκμεταλλευτείτε σωστά τα ερεθίσματα της τηλεόρασης, παροτρύνοντας και καθοδηγώντας σωστά το παιδί έτσι ώστε να περάσει από την εικόνα στην πράξη και από την παθητική τηλεθέαση στην ενεργητική δράση. Παρακολουθείτε ένα ντοκιμαντέρ για πουλιά; Βγείτε την επόμενη μέρα έξω να ταΐσετε τα περιστέρια στο πάρκο και κάντε τις δικές σας διαπιστώσεις. Η παιδική εκπομπή στην τηλεόραση δείχνει πώς να φτιάξετε μια κατασκευή; Την επόμενη μέρα αγοράστε όλα τα σύνεργα και παροτρύνετέ το να δοκιμάσει να τη φτιάξει. Έτσι θα έχετε εξασφαλίσει διπλό χρόνο για τη δημιουργική απασχόληση του παιδιού!

Γενικά, πάντως, να θυμάστε ότι κάποιες φορές δεν έχετε παρά να κλείσετε την τηλεόραση και να βρείτε άλλους πιο δημιουργικούς τρόπους να απασχολήσετε το παιδί. Να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα πατώντας το off ανοίγετε το on στην πραγματική ζωή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.