Βιβλία που μας…βοηθούν

Βιβλία που μας…βοηθούν

προτείνει η Βίκυ Κάουλα, life & business coach, σύμβουλος σχέσεων

Είναι γνωστό ότι με τα βιβλία το μυαλό μας ξεφεύγει, ταξιδεύουμε και μπορούμε να ονειρευόμαστε. Ακόμα και σε φάσεις της ζωής μας, που είναι δύσκολες και αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, με ένα βιβλίο μπορεί να ξεφύγουμε, να ξεχαστούμε, αλλά και να βοηθηθούμε να ανταπεξέλθουμε στη δυσκολία.

Μερικά από τα βιβλία, που ίσως μας ενδυναμώσουν, θωρακίσουν και χαλυβδώσουν, κατά τη γνώμη μου είναι εκτός άλλων τα ακόλουθα:

Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος- Σκοτ Πεκ, Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Η αντιμετώπιση και η λύση ψυχολογικών μας προβλημάτων είναι μια επώδυνη διαδικασία, που οι περισσότεροι από μας προσπαθούμε να την αποφύγουμε. Η αποφυγή όμως αυτή καταλήγει σε μεγαλύτερη οδύνη και σε ανικανότητα για πνευματική και διανοητική ανάπτυξη. Βασιζόμενος στην τεράστια επαγγελματική πείρα του, ο ψυχίατρος Δρ Σκοτ Πεκ μας υποδεικνύει το δρόμο που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη λιγότερο επώδυνη διαδικασία, και συγχρόνως να φτάσουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο αυτογνωσίας.

Ο Δρ ΠΕΚ ασχολείται ιδιαίτερα με τη φύση της αγάπης στις ανθρώπινες σχέσεις: πώς να αναγνωρίζουμε την πραγματική αρμονία, πώς να διακρίνουμε την εξάρτηση από την αγάπη, πώς να αποκτήσουμε ατομικότητα, πως να ευαισθητοποιηθούμε ως γονείς.

Με αξιοθαύμαστο τρόπο ενσωματώνει παραδοσιακές ψυχολογικές και πνευματικές καταστάσεις. Το αποτέλεσμα μάς δίνει ένα βιβλίο που μπορεί να μας μάθει πώς να αγκαλιάζουμε την πραγματικότητα και να αποκτήσουμε την απαραίτητη γαλήνη και πληρότητα στη ζωή μας.

Να κινείς τα δικά σου νήματα – Wayne Dyer Εκδόσεις ΓΛΑΡΟΣ
Στον πυρήνα αυτού του σοφού και ευχάριστου βιβλίου βρίσκεται η πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να διαλέξουν ανάμεσα στη χαρά ή στη λύπη, στη νίκη ή στην ήττα. Ανεξάρτητα αν είσαι ένα υποταγμένο θύμα ή κυριαρχείς πάνω στη μοίρα σου, οι στρατηγικές και οι πρακτικές που προτείνει ο Ντύερ σ’ αυτό το βιβλίο μπορούν να σε βοηθήσουν. Αλλωστε, σύμφωνα με την επωδό του, ”Δε χρειάζεται να ξαναγίνεις θύμα. Ποτέ!” Ο Δρ. Ντύερ έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στον τομέα της ψυχολογίας της καθημερινής συμπεριφοράς και με το βιβλίο του αυτό με απλότητα και σαφήνεια μας οδηγεί σε καινούριους δρόμους προσωπικής επιτυχίας, με την τέχνη της θετικής, δημιουργικής συμπεριφοράς.

Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε Barbara Berger, Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σ’ αυτό το σημαντικό βιβλίο η Μπάρμπαρα Μπέργκερ παρουσιάζει τρόπους για να τιθασεύσουμε τη δύναμη του νου και να δημιουργήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε. Μας υπενθυμίζει πόσα πράγματα έχουμε στη διάθεσή μας -από τη δύναμη της απελευθέρωσης και της άρνησης ως την προσήλωση, την ευγνωμοσύνη και την προσφορά- και προτείνει γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνικές για να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε προβλήματα υγείας, οικονομικές δυσκολίες και άλλες προκλήσεις της ζωής.

Αναπτερώστε την ψυχή σας και ενθαρρύνετε την καρδιά σας – αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε αλλάζει τελικά και η ζωή σας. Αποφασίστε τι είδους ζωή θέλετε, οραματιστείτε την, επιβεβαιώστε την. Αποφασίστε, επικεντρωθείτε, πιστέψτε και θα βρεθείτε να τη ζείτε πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεστε.

Και ζήσαμε εμείς καλύτερα – Θεραπευτικές ιστορίες – Νένα Γεωργιάδου, Εκδόσεις ΟΞΥΓΟΝΟ
Τα περισσότερα προβλήματα στη ζωή μας έχουν τη ρίζα τους, πολλές φορές και τη λύση τους, στον τρόπο σκέψης μας και στη φιλοσοφία ζωής που κουβαλάμε. Όταν αλλάξουν αυτά, το άτομο μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο, να μάθει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και να πραγματοποιεί τα όνειρά του.
Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσετε θεραπευτικές ιστορίες. Ονομάζονται έτσι επειδή χρησιμοποιούνται από το θεραπευτή κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και βοηθούν αυτόν που τις ακούει, ή τις διαβάζει, να δει τα πράγματα από μια πιο λειτουργική και πιο αισιόδοξη πλευρά. Αποτελούν, έτσι, συχνά μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.

Στον Κήπο του Επίκουρου- αφήνοντας πίσω τον τρόμου του θανάτου – Ίρβιν Γιάλομ, Εκδόσεις ΑΓΡΑ
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλίο, που αντικρίζει καταπρόσωπο τη μεγαλύτερη δυσκολία με την ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι: το πώς να ξεπεράσουμε τον
παραλυτικό τρόμο μας για το θάνατο.

Γραμμένο με τον μοναδικό τρόπο του Ίρβιν Γιάλομ, το βιβλίο “Στον κήπο του Επίκουρου” συμπυκνώνει το έργο και την προσωπική εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής σε μια βαθύτατα ενθαρρυντική προσέγγιση στο οικουμενικό ζήτημα της θνητότητας. Ο Γιάλομ δείχνει ότι στον πυρήνα του άγχους μας βρίσκεται συχνά ο φόβος του θανάτου. Στη συνειδητοποίηση αυτή οδηγεί πολλές φορές μια “αφυπνιστική εμπειρία” – ένα όνειρο, μια αρρώστια, μια τραυματική εμπειρία ή το γεγονός ότι γερνάμε. Με το βιβλίο αυτό ο μεγάλος ψυχοθεραπευτής μάς προτείνει διάφορες μεθόδους, με τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε τον τρόμο, και τελικά καταφάσκει στη ζωή. Και το σημαντικότερο, ο Γιάλομ μας ενθαρρύνει να αγωνιζόμαστε για έναν πιο άμεσο σύνδεσμο με τους άλλους ανθρώπους. Η συμπονετική επαφή, σε συνδυασμό με τη σοφία των μεγάλων διανοητών που πάλεψαν κι οι ίδιοι με το ζήτημα της θνητότητας, μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τον τρόμο μας για τον θάνατο, να ζήσουμε μια ζωή πιο χαρούμενη και ουσιαστική και να αναλάβουμε τα αναγκαία ρίσκα για να πραγματώσουμε τον εαυτό μας.

Ο δρόμος των δακρύων – Χόρχε Μπουκάι, εκδόσεις ΟΠΕΡΑ
Η αυτονομία, ο έρωτας, ο πόνος, η ευτυχία και η πνευματικότητα είναι οι πέντε δρόμοι τους οποίους χαράζει ο Μπουκάι στον χάρτη που οδηγεί στην ολοκλήρωση του ανθρώπου, στη συνειδητοποίηση του εαυτού του. Πέντε διαδρομές που θα πρέπει ο καθένας να διανύσει μέσα από προσωπικές εμπειρίες και με τον δικό του τρόπο. “Ο δρόμος των δακρύων” είναι, κατά τον Χόρχε Μπουκάι, “ο πιο σκληρός από τους δρόμους αυτούς”. Είναι το μονοπάτι του πόνου, του πένθους και των απωλειών, μα ακόμη κι έτσι, είναι ένας δρόμος απολύτως απαραίτητος. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αν δεν αφήσουμε πίσω αυτό που δεν είναι πια εδώ μαζί μας.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε κατά τον Μπουκάι για να μην υποφέρουμε “περισσότερο”, δεν είναι να αγαπάμε “λιγότερο”, αλλά να μάθουμε, όταν φτάνει η στιγμή του αποχωρισμού ή της απώλειας, να μη μένουμε κολλημένοι σ’ αυτό που δεν υπάρχει πια. Να χαιρόμαστε τη στιγμή, όσο διαρκεί και να προσπαθούμε να την κάνουμε όσο γίνεται καλύτερη. Να ζούμε ρισκάροντας κάθε λεπτό της ζωής μας. Τέλος, να μη ζήσουμε αύριο με τη σκέψη στη σημερινή μέρα, που ήταν τόσο ωραία, γιατί αύριο θα έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι φέρει το αύριο. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε κι αυτό εξίσου ωραίο.

Γεννημένοι ν’ αγαπάμε – Λέο Μπουσκάλια, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ
Στο Γεννημένοι ν’ Αγαπάμε ο Μπουσκάλια μάς εξηγεί ότι το να αγαπάμε είναι μια επιλογή που αποτελεί εναλλακτική λύση στην απογοήτευση, τη μοναξιά και το φόβο. Μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε, να νιώσουμε και να προχωρήσουμε σε πράξεις που θα κάνουν την αγάπη να ανθίσει. Η προσέγγισή του είναι ζωτικής σημασίας, είτε πρόκειται για ερωτική αγάπη είτε για αγάπη μεταξύ συγγενών, φίλων ή απλών γνωστών. Αυτό που μας προτείνει είναι κάτι περισσότερο από ένας τρόπος αγάπης – είναι ένας τρόπος ζωής. Το βιβλίο αυτό δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να προβληματιστεί πάνω σε μια σειρά από αυτοτελείς και σημαντικές σκέψεις γύρω από την αγάπη. Ως τέτοιο, μπορεί να διαβαστεί από την αρχή ως το τέλος ή η κάθε σκέψη να μελετηθεί ξεχωριστά.

Οι 4 Συμφωνίες – Don Miguel Ruiz, εκδόσεις ΑΣΗΜΑΚΗ
Βασισμένες στη σοφία των Τολτέκων, οι Τέσσερις Συμφωνίες είναι τα θεμελιώδη βήματα στο δρόμο για την προσωπική ελευθερία και την αρμονία του πνεύματος.
Βάλτε τις Τέσσερις Συμφωνίες στη ζωή σας και θα μάθετε:
Να χρησιμοποιείτε τη δύναμη του λόγου χωρίς να προκαλείτε πόνο στον εαυτό σας ή στους άλλους, λέγοντας πάντα με αγάπη αυτά που εννοείτε
Να μην παίρνετε προσωπικά τις αντιδράσεις ή τα λεγόμενα των άλλων
Να επικοινωνείτε με σαφήνεια, να κάνετε ερωτήσεις και να αποφεύγετε να κάνετε υποθέσεις
Να δίνετε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.