Δεν θέλει κόπο… Υπάρχουν τρόποι!

Δεν θέλει κόπο… Υπάρχουν τρόποι!

Πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία της θεραπείας ενός παιδιού με καρκίνο, έχει η διατροφή του. Δεν είμαι ειδικός, όμως όταν το παιδί μου είχε πολύ χαμηλά λευκά ή αιμοσφαιρίνη, έψαξα, ρώτησα ακόμα και τους γιατρούς, αν και με ποιόν τρόπο μπορώ να το βοηθήσω. Έτσι ανακάλυψα πως υπάρχουν τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ανεβάζουν την αιμοσφαιρίνη και τον αιματοκρίτη και είναι απαραίτητες για τον οργανισμό ενός παιδιού που υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες.

Τέτοιες τροφές είναι τα αυγά, το ρόδι, ο γαύρος, ο σολομός, το κόκκινο κρέας, τα καλαμαράκια και το γιαούρτι. Παρακάτω θα σας δώσω κάποιες ιδέες-συνταγές για να δώσετε στα παιδιά σας τις παραπάνω τροφές.

Αυγά
Τα αυγά ο Αντώνης δεν τα έτρωγε με τίποτα από ένα σημείο και μετά. Οπότε προσπάθησα να του τα δώσω με έμμεσο τρόπο. Του έφτιαχνα για παράδειγμα αυγόφετες. Πολύ απλές και εύκολες, μπορούν να γίνουν και σε ένα γκαζάκι στο νοσοκομείο. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο γάλα. Παίρνουμε ψωμί για τοστ και βουτάμε μία-μία φέτα στο μίγμα με τα αυγά. Τηγανίζουμε με λίγο λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι από πάνω αν τις θέλουμε αλμυρές ή με λίγο μαρμελάδα ή μέλι αν τις θέλουμε γλυκές.
Άλλη μια ωραία ιδέα για να φάει το παιδί αυγά αλλά και φρούτα, τα οποία φρέσκα είναι… απαγορευμένα, είναι μία ομελέτα με μήλο και αχλάδι. Επίσης πολύ απλό και εύκολο, για να γίνει και στο νοσοκομείο. Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα φρούτα, τα καθαρίζουμε. Βάζουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι μας και ρίχνουμε μέσα τα φρούτα με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Συγχρόνως χτυπάμε 1 αυγό και όσα ασπράδια θέλουμε (εξάλλου αυτά είναι τα σημαντικά για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό του παιδιού) με λίγο γάλα και μία βανίλια. Όταν τα φρούτα αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε στο τηγάνι και το μίγμα των αυγών. Μόλις ψηθούν καλά και τα αυγά μας, η ομελέτα είναι έτοιμη.

Κρέας και θαλασσινά
Το κόκκινο κρέας, το γαύρο, και τα καλαμαράκια, τις περισσότερες φορές ο Αντώνης τα έτρωγε σε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια. Μπιφτέκια με κιμά μοσχαρίσιο ξέρουμε όλοι να φτιάχνουμε. Για το γαύρο και τα καλαμαράκια ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Αφού καθαρίσουμε τα καλαμαράκια ή το γαύρο τα περνάμε από το multi και τα κάνουμε κιμά. Μετά προσθέτουμε μέσα αλεύρι και ό,τι μας αρέσει από μυρωδικά, όπως μάραθο, άνηθο κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο και αλάτι. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε ή προσθέτουμε στο μίγμα και λάδι, τα πλάθουμε και τα ψήνουμε στο φούρνο σε ταψί με αντικολητικό χαρτί.
Αυτά είναι «δείγματα» μόνο από τις συνταγές που θα ακολουθήσουν για φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον οργανισμό των παιδιών μας, όταν αυτός βομβαρδίζεται από τα φάρμακα και τις χημειοθεραπείες και «λυγίζει». Συνταγές που, παράλληλα, είναι απλές και εύκολες, ώστε να μπορούν να γίνουν και στο νοσοκομείο όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να μαγειρέψουμε από το σπίτι και να τα πάρουμε μαζί μας στο νοσοκομείο.

Α.Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.