Πώς να αντιμετωπίσετε την περίοδο μετά τη διάγνωση

Πώς να αντιμετωπίσετε την περίοδο μετά τη διάγνωση

Γράφει η Άννα Τσιναβάλου
Επιστημονική σύμβουλος
(B.A. Ψυχολογίας)

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για το αν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν σωστά τα συναισθήματα τους όταν μαθαίνουν ότι το παιδί τους πάσχει από καρκίνο. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα και, ειδικά όταν πρόκειται για το παιδί του, προκειμένου να το φροντίσει και να το προστατέψει έχει τη δυνατότητα ακόμα και σε μία άσκημη ψυχολογική περίοδο να γίνεται πιο δυνατός από ποτέ. Κάποιοι από τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να αντεπεξέλθουν και να βελτιώσουν τον τρόπο με τον όποιον αντιμετωπίζουν το πρόβλημα είναι οι εξής:

Ζητείστε βοήθεια από ένα ίδρυμα ή φορέα για τον καρκίνο
Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς. Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσοκόμες, ιατροί, ακόμα και άνθρωποι που έχουν περάσει το ίδιο με εσάς, μπορούν να σας βοηθήσουν μαθαίνοντας σας καινούριους τρόπους να ηρεμείτε και να διαχειρίζεστε το άγχος σας. Ακόμα, μπορούν να καταλάβουν την έκφραση των συναισθημάτων σας και να σας εξηγήσουν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικά όλα όσα αισθάνεστε.

Μην αφήσετε τον εαυτό σας
Όσο σημαντική είναι η ψυχική ηρεμία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η σωματική. Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας μπορείτε να φροντίσετε και το παιδί σας πιο εύκολα. Όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι πρέπει να φάει, να πλυθεί και να κοιμηθεί. Έτσι και έχετε όλη τη δύναμη που χρειάζεστε, αλλά δείχνετε και στο παιδί ότι η καθημερινότητα δεν έχει αλλάξει, παρά το άγχος της ασθένειας του.

Μην κρατάτε όλο το βάρος της διάγνωσης πάνω σας
Οι κοντινοί σας άνθρωποι και συγγενείς θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Ενημερώστε τους σωστά, με ακριβείς πληροφορίες, και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν στα πρακτικά θέματα. Μπορεί να μην θέλετε να τους πείτε για την διάγνωση, για να μην τους επιβαρύνετε ψυχολογικά, τα ψέματα όμως στην οικογένεια μπορούν να κόψουν την επικοινωνία και σαν αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή των δεσμών. Αυτή την περίοδο της ζωής σας χρειάζεστε να είστε όλοι μια γροθιά. Αν δεν ξέρετε πώς να το πείτε, υπάρχουν ειδικοί σε διάφορες ομάδες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Μοιραστείτε – Μιλήστε
Οικογένειες που μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από μακρινούς συγγενείς, συναδέλφους ή ακόμα και από την κοινότητα, αντεπεξέρχονται πιο εύκολα. Μην διστάσετε, η καθαρή επικοινωνία χωρίς ντροπές μπορεί να σας βοηθήσει. Είναι σημαντικό να μην φοβάστε να μιλήσετε σε άλλους για το πρόβλημα σας. Έτσι, θα μπορέσετε να γνωρίσετε καλύτερα την ασθένεια αλλά και να ισορροπήσετε τις ανάγκες του παιδιού και τις δικές σας. Αν λόγω οικονομικών ή ακόμα και οικογενειακών προβλημάτων χρειάζεστε παραπάνω βοήθεια, οι ομάδες υποστήριξης μπορούν πάντα να σας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.