Πώς μιλάμε για τον παιδικό καρκίνο στα μικρά αδερφάκια…


“Όταν υπάρχει και δεύτερο παιδί και μάλιστα σε ηλικία μικρότερη των 2 χρόνων , πως μπορούμε να του εξηγήσουμε την κατάσταση ώστε να καταλάβει και για ποιο λόγο απουσιάζουμε ως γονείς αυτό το διάστημα , από την καθημερινότητα του;”

απαντά η Βίκυ Κάουλα

Όταν ένα από τα παιδιά μιας οικογένειας νοσεί και πρέπει να κάνει θεραπεία οι γονείς αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο σε αυτό εάν το παιδί δεν παραμένει στο νοσοκομείο, ή λείπουν και ολόκληρες μέρες εάν το παιδί πρέπει ναπαραμείνει στο νοσοκομείο, στα πλαίσια της θεραπείας του. Εάν στην οικογένεια υπάρχουν πάνω από 1 παιδιά, το παιδί που παρουσίασε το πρόβλημα εκ των πραγμάτων έχει προτεραιότητα και οι γονείς στρέφουν την προσοχή τους σε αυτό. Θα πρέπει να εξηγήσουν την κατάσταση στα άλλα παιδιά της οικογένειας ώστε αυτά να μη νιώσουν παραγκωνισμένα. Θα πρέπει να μιλήοσυν στο κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του και το επίπεδο κατανόησης που έχει, εκθέτοντας μεν την κατάσταση, χωρίς όμως να του δημιουργήσουν ανασφάλεια και φόβο. Η συζήτηση θα πρέπει να είναι ειλικρινής και να απαντηθούν οι όποιες ερωτήσεις τεθούν από τα παιδιά σχετικά με την κατάσταση της υγείας του αδερφού ή της αδερφής τους. Πολύ συνοπτικά θα μπορούσε να αναφερθεί ότι το αδερφάκι τους αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που θέλει μακρόχρονη αντιμετώπιση και γι’ αυτό λείπει και λείπετε συχνά. Φυσικά αυτά προσαρμοσμένα στην ηλικία και την κατανόηση του κάθε παιδιού.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το παιδί είναι μικρότερο των 2 ετών;

Tα παιδιά που είναι μικρότερα των 2 ετών έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο και είναι στη φάση που μαθαίνουν καθημερινά καινούργιες λέξεις. Το ότι έχουν μικρό λεξιλόγιο, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν πολύ περισσότερες λέξεις από αυτές που και τα ίδια χρησιμοποιούν. Έτσι, θα πρέπει χρησιμοποιώντας απλές λέξεις και παραδείγματα, π.χ. ξέρει τον παιδίατρο που το παρακολουθεί οπότε αυτό μπορεί να είναι παράδειγμα ότι το αδερφάκι του το βλέπουν γιατροί, του εξηγούμε ότι είναι άρρωστο το αδερφάκι του, αλλά δεν μπορεί να πάρει τα φάρμακά του σπίτι και για να μην είναι μόνο του πηγαίνουν και οι γονείς μαζί. Επίσης, ότι χρειάζεται πολλή ώρα για να πάρει τα φάρμακα και πολλές φορές και γι’ αυτό θα λείπετε. Παράλληλα, το διαβεβαιώνετε ότι το αγαπάτε και του το δείχνετε όταν είστε μαζί του. Λόγω της μικρής ηλικίας θα χρειαστεί να επαναλάβετε πολλές φορές το τι συμβαίνει γιατί σε αυτή την ηλικία η επανάληψη είναι απαραίτητη για την κατανόηση. Ο τόνος της φωνής να είναι ήρεμος και να υπάρχει ψυχραιμία ώστε το παιδί να μη νιώσει φόβο και ανασφάλεια. Σε τυχόν ερωτήσεις του παιδιού γιατί συνέβη αυτό εξηγούμε με απλό τρόπο ότι οι αρρώστιες προκύπτουν χωρίς λόγο και γι’ αυτό οι γιατροί δίνουν τα φάρμακα και γινόμαστε καλά. Επιπροσθέτως, χρήσιμο ίσως να ήταν εάν βρίσκατε ένα παιδικό βιβλίο με εικόνες, κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού, που να απεικονίζει κάποιο παιδάκι ή ζωάκι που είναι άρρωστο και το φροντίζουν οι γιατροί. Έτσι, θα είχε πιο πολλά ερεθίσματα και εικόνες και θα του εντυπωνόταν πιο καλά στο μυαλό του τι συμβαίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.