Το μειονέκτημα των αντικαρκινικών φαρμάκων είναι ότι συχνά επηρεάζουν και τα φυσιολογικά κύτταρα εκτός από τα καρκινικά. Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις και τα παιδιά να παρουσιάσου Μερικοί δεν παρουσιάζουν παρενέργειες, ενώ άλλοι έχουν κάποιες ενοχλήσεις.
Η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει το σμάλτο των δοντιών και να προξενήσει προβλήματα στα δόντια γενικά. Υψηλές δόσεις ακτινοθεραπείας στο κεφάλι και στην περιοχή του λαιμού, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη των δοντιών, ουλίτιδες και ξηρότητα στη στοματική κοιλότητα.
Γενικά παρατηρούνται προβλήματα όπως :
Πληγές στο στόμα
Δυσκολία στην κατάποση
Ξηροστομία
Αιμορραγία στα ούλα
Λοιμώξεις στη στοματική κοιλότητα.
Η κακή στοματική υγιεινή συσσωρεύει μικρόβια στο στόμα . Τα μικρόβια καταναλώνουν τα σάκχαρα των τροφών και παράγουν οξέα που σταδιακά δημιουργούν τερηδόνα. Το δόντι χάνει το βασικό του συστατικό που είναι το ασβέστιο, σταδιακά αποχρωματίζεται το σμάλτο και εμφανίζονται λευκές κηλίδες, η βλάβη προχωρεί σε βάθος και τρυπά το δόντι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κοιλότητες (τρύπες) που απαιτούν σφράγισμα.
Γι αυτό και απαιτείται σωστή, καθημερινή στοματική υγιεινή με οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα που περιέχουν φθόριο, μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα και επισκέψεις στον οδοντίατρο, μετά από συνεννόηση με τον παιδογκολόγο, ώστε να προλάβουμε την εμφάνιση τερηδόνας.
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, υπάρχουν πολλά προϊόντα, αντιμετώπισης και πρόληψης των προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα.
Καθημερινά χρησιμοποιούσαμε μια παιδική οδοντόκρεμα, με ευχάριστη γεύση βατόμουρου και δεν περιέχει χρώμα, αλκοόλη, σάκχαρη και σακχαρίνη. Συνήθως χρησιμοποιούσαμε την παιδική οδοντόκρεμα της Frezyderm.
Στο νοσοκομείο μάθαμε και το στοματικό διάλυμα, αν και μας δυσκόλεψε λίγο το ότι δεν έπρεπε να το καταπιεί.
Σε περιόδους έντονης ξηρότητας στο στόμα, με άφθες και στοματικά έλκη, χρησιμοποιούσαμε το aphthae. Ανακουφίζει άμεσα από πόνο και ερεθισμό, μειώνει τη φλεγμονή, επουλώνει τον στοματικό βλεννογόνο και προστατεύει από την ανάπτυξη μικροβίων.
Ειδικά για τις άφθες και τη στοματίτιδα, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει τα κατάλληλα σκευάσματα, που χορηγούνται τοπικά και απαλύνουν τον πόνο. ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να μη δίνουμε στο παιδί, αλμυρά φαγητά και ξινούς χυμούς, τα οποία ερεθίζουν τα έλκη και προκαλούν πόνο. Να χρησιμοποιεί το παιδί μαλακή οδοντόβουρτσα για τον καθαρισμό των δοντιών και ούλων και να αποφεύγουμε τροφές στις οποίες το παιδί είναι αλλεργικό.
Μετά το τέλος της θεραπείας, πρέπει το παιδί να επισκέπτεται συχνά τον οδοντίατρο για τον έλεγχο των δοντιών και πιθανών βλαβών που μπορεί να έχει προκαλέσει η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.