Η μελέτη NutriNet-Santé, στην οποία συμμετείχαν 104.080 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, μας χτυπάει «καμπανάκι» για τον κίνδυνο αύξησης καρκίνου (ιδιαίτερα του μαστού) όσο αυξάνεται η κατανάλωση των υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή μας.
Οι συμμετέχοντες στην μελέτη παρακολουθήθηκαν από το 2009 έως το 2017 και καταγράφηκαν σε 24ωρη βάση οι διατροφικές τους συνήθειες, οι οποίες αφορούσαν 3.300 διαφορετικά είδη διατροφής, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν σύμφωνα με τον βαθμό επεξεργασίας τους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μια αύξηση κατά 10% στο ποσοστό των υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή σχετίζεται με σημαντική αύξηση (μεγαλύτερη από 10%) τόσο στον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου όσο και στον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση NOVA, τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν:
ανθρακούχα ποτά, γλυκά ή αλμυρά σνακ, παγωτό, σοκολάτα, καραμέλες, μαζικά παραγόμενα ψωμιά, μαργαρίνες, βιομηχανικά παρασκευασμένα μπισκότα, αρτοσκευάσματα, κέικ και μίγματα κέικ, δημητριακά για πρωινό, ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά ποτά, αρωματισμένο γάλα, γλυκά επιδόρπια από φρούτα με προστιθέμενα σάκχαρα, βελτιωτικά γεύσης και υφής, μαγειρεμένα ωριμασμένα λαχανικά με έτοιμες σάλτσες, εκχυλίσματα κρέατος και κοτόπουλου, στιγμιαίες σάλτσες, προϊόντα υγιεινής διατροφής και αδυνατίσματος (όπως ενισχυμένα γεύματα και υποκατάστατα γεύματος), έτοιμα γεύματα που χρειάζονται μόνο ζέσταμα και περιλαμβάνουν προψημένες πίτες, πιάτα ζυμαρικών και πίτσες, πουλερικά και ψάρια σε έτοιμες κροκέτες και sticks, λουκάνικα, μπιφτέκια, χοτ-ντογκ και άλλα τέτοια προϊόντα κρέατος, καθώς επίσης και κονσερβοποιημένα στιγμιαία γεύματα, όπως σούπες, χυλοπίτες και επιδόρπια.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο, τουλάχιστον το 1/3 των νεοπλασιών θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, κάτι που επιβεβαιώνει και η παραπάνω έρευνα.
Πηγή: http://dregeorgakopoulos.gr