Τον Ιούνιο βρίσκουμε φρούτα και λαχανικά που αποτελούν υπερτροφές και «δροσίζουν» το καλοκαιρινό μας τραπέζι. Απολαμβάνουμε ζουμερά και δροσιστικά φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα που κάνουν καλό στην υγεία μας.
Κεράσια
Αυτό το νόστιμο και δροσερό φρούτο, το αγαπημένο πολλών παιδιών, έχει αντιοξειδωτική δράση και λίγες θερμίδες. Ορισμένες από τις «δυνάμεις» των κερασιών προέρχονται από το λυκοπένιο, μια ένωση που βρίσκεται και στις ντομάτες. Μια μερίδα κερασιών, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C.
Μπορείτε να τα «στύψετε», να τα «πιείτε» σε ένα ποτήρι παγωμένου νερού για φυσική γεύση και να τα προσθέσετε αποξηραμένα σε δημητριακά.
Ροδάκινα
Τα ροδάκινα είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, διατροφικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης A. Είναι πολύ ευεργετικά για την πέψη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αλκάλια και καλή πηγή διατροφικών ινών, το καλύτερο δηλαδή για προβλήματα δυσκοιλιότητας. Είναι πλούσια σε κάλιο, νάτριο και ασβέστιο και έχουν καθαρτικές ιδιότητες.
Δαμάσκηνα
Συγγενικά φρούτα των ροδάκινων και των κερασιών, τα δαμάσκηνα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες A, C και K, καθώς και σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωση τους προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη και άλλα για τον εγκέφαλο και την καρδιά.
Πεπόνι
Εξαιρετική πηγή καλίου που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αποτελεί καλή πηγή καροτίνης με αντιγηραντικές και αντικαρκινικές δράσεις και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καθώς μια μερίδα πεπόνι (200γρ) προσφέρει πάνω από το 30% των αναγκών μας στην εν λόγω βιταμίνη.
Καρπούζι
Είναι μια άκρως θρεπτική τροφή με υψηλή περιεκτίκοτητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Αν και θεωρούμε ότι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι πιστεύουμε. Ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.
Αγγούρι
Αποτελούμενο κατά 96% από νερό, είναι από τις τροφές με τη μεγαλύτερη ενυδατική δύναμη. Το αγγούρι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες A, C και K καθώς και σε μαγνήσιο και κάλιο. Και όλα αυτά με ελάχιστες θερμίδες.
Μπάμιες
Τα παιδιά δύσκολα τις τρώνε, αλλά οι μπάμιες αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών A, B6, C και K, ασβεστίου και μαγνησίου.
Δοκιμάστε κρύες σούπες με μπάμιες αλλά και ψητές στο φούρνο με ελαιόλαδο.
Βρίσκουμε ακόμη: Αρακά, βλήτα, κουκιά, σπαράγγια (λευκά και πράσινα), μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκυθάκι, πιπέρια, σπανάκι, μαρούλι, μπιζέλια, πατζάρι, πατάτες, ραδίκια, ρόκα, φασολάκια, σκόρδο, κρεμμύδι, ραπανάκια, μπάμιες, καρότο & φινόκιο.
Επιλέγουμε το σωστό διαιτολόγιο ρωτώντας του γιατρούς και σύμφωνα με το στάδιο της θεραπείας στο οποίο βρίσκεται το παιδί.