Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα έχουν εντοπίσει μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για το νευροβλάστωμα. Αυτή η μορφή καρκίνου στα παιδιά, η οποία εμφανίζεται σε εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Μακροπρόθεσμα, η ανακάλυψη, που περιγράφεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Nature Communications , μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μορφή θεραπείας για παιδιά στα οποία η νόσος είναι ανθεκτική ή σε προχωρημένο στάδιο.
Η νέα θεραπεία βασίζεται στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης υποδοχέα, CNR2 (cannabinoid receptor 2), στο νευρικό σύστημα. Μια εξαιρετικά ασυνήθιστη μέθοδος επέτρεψε την εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης πρωτεΐνης θεραπευτικά. Αντί να χρησιμοποιεί παραδοσιακές μεθόδους ανάπτυξης φαρμάκων, αυτή η ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει έναν νέο αλγόριθμο ικανό να συνδυάζει τεράστιες ποσότητες γενετικών και φαρμακολογικών δεδομένων («big data») από ευρωπαϊκά και αμερικανικά νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Ο αλγόριθμος “πρότεινε” στη συνέχεια νέες θεραπείες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους βασικούς μηχανισμούς της νόσου.
«Είμαστε έκπληκτοι όταν ο αλγόριθμος έδειξε εντελώς νέες ιδέες για θεραπεία, όπως το CNR2, που κανείς δεν έχει συζητήσει ποτέ σε αυτό το πλαίσιο. Έτσι αποφασίσαμε να το διερευνήσουμε περαιτέρω στο εργαστήριο», λέει ο Dr. Sven Nelander, ανώτερος λέκτορας στην Ουψάλα Πανεπιστημιακό Τμήμα Ανοσολογίας, Γενετικής και Παθολογίας, που είναι υπεύθυνος για τη μελέτη.
Οι νέες θεραπείες ερευνήθηκαν χρησιμοποιώντας δείγματα κυττάρων από ασθενείς και σε ζωικά μοντέλα, όπου αποδείχθηκαν αποτελεσματικά. Ο ρυθμός επιβίωσης των καρκινικών κυττάρων και η αύξηση του όγκου σε ζέβρα ψάρια (Danio rerio) μειώθηκαν, μετά από θεραπεία με μια ουσία που διεγείρει το CNR2.
Οι ερευνητές έχουν επίσης αναπτύξει τον αλγόριθμο, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες μορφές καρκίνου.
«Οι έξυπνοι αλγόριθμοι θα είναι όλο και πιο σημαντικοί στην έρευνα για τον καρκίνο κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε απρόσμενες γωνίες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο εδώ στην Ουψάλα, και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο απροσδόκητες θεραπευτικές επιλογές», λέει ο Nelander.
Πηγή : https://m.medicalxpress.com/news/2020-01-smart-algorithm-future-treatment-childhood.html