Δύο καρκίνοι του εγκεφάλου της παιδικής ηλικίας που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν εάν επανεμφανιστούν, το μυελοβλάστωμα και το επενδύμομα, είναι ο στόχος μιας κλινικής δοκιμής χρησιμοποιώντας έναν νέο τύπο θεραπείας. Μια πολυ-θεσμική, διεθνής ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Baylor College of Medicine, το Texas Children’s Hospital και το Hospital for Sick Children (SickKids) έχει αναπτύξει μια νέα προσέγγιση που παρέχει κατάλληλη στοχευμένη θεραπεία χιμαιρικού αντιγόνου CAR Τ κυττάρων απευθείας στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει τον όγκο.
Οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό Nature Medicine ότι αυτή η προσέγγιση ήταν αποτελεσματική στη θεραπεία αυτών των καρκίνων σε μοντέλα ποντικών. Τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση αυτής της στρατηγικής για τη θεραπεία καρκίνων του εγκεφάλου, την πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στην παιδική ηλικία. Πράγματι, μια πρώτη κλινική δοκιμή στρατολογεί επί του παρόντος ασθενείς στο Texas Children’s Hospital και στο Baylor College of Medicine για να ελέγξει την ασφάλεια και την αντικαρκινική αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης.
«Οι υποτροπές του μυελοβλαστώματος και του επενδυμόματος μπορούν να διαδοθούν σε όλη την επένδυση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, οι οποίοι περιβάλλονται από εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αυτή η τοποθεσία προσφέρει την ευκαιρία να χορηγηθούν θεραπείες στο διαμέρισμα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που θα μπορούσε να προσφέρει μια καλύτερη ευκαιρία για τη θεραπεία να φτάσει και να εξαλείψει τον όγκο, σε σχέση με τη χορήγηση της μέσω της ροής του αίματος », δήλωσε ο συν-αντίστοιχος συγγραφέας Δρ. Nabil Ahmed, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και ανοσολογίας, στο τμήμα αιματολογίας-ογκολογίας στο Baylor and Texas Children’s Hospital
«Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών με υποτροπιάζον μεταστατικό μυελοβλάστωμα ή επενδύμομα έχουν επί του παρόντος μια θανατηφόρα πρόγνωση, οπότε είναι πολύ συναρπαστικό να πιστεύουμε ότι έχουμε εντοπίσει μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία αυτού του πληθυσμού», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Dr. Michael Taylor, νευροχειρουργός. , ανώτερος επιστήμονας στο Developmental and Stem Cell Biology program, Garron Family Chair in Cancer Research at SickKids,, και καθηγητής στα Departments of Surgery and Laboratory Medicine και Pathobiology at the University of Toronto.
Σε αυτό το πρόγραμμα ηγήθηκε η Δρ. Laura Donovan, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Developmental and Stem Cell Biology program at SickKids, η οποία πραγματοποίησε σε βάθος μοριακές μελέτες του προφίλ στόχου του υποτροπιάζοντος μυελοβλαστώματος και του επενδυμόματος για να καθοδηγήσει το σχεδιασμό των CAR Τ κυττάρων που κατασκευάστηκαν από τον Ahmed και τους συναδέλφους του στο Baylor’s Center for Cell and Gene Therapy και στο Texas Children Hospital για να στοχεύσουν τα πιο κατάλληλα μόρια καρκίνου.
Τα CAR Τ κύτταρα είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας που περιλαμβάνει τη μηχανική των Τ κυττάρων, ενός τύπου ανοσοκυττάρου που καταπολεμά τον καρκίνο. Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά CAR Τ κύτταρα για να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα μόρια στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Όταν αυτά τα CAR Τ κύτταρα συναντήσουν τον όγκο, μπορούν να τον καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά. Τα CAR T κύτταρα ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματικά για ασθενείς με ορισμένους τύπους λευχαιμίας και έχουν εγκριθεί από την FDA για αυτήν την ασθένεια.
Σε μελέτες με ποντίκια, τα κύτταρα CAR Τ χορηγήθηκαν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό γύρω από τον όγκο ή στην κυκλοφορία του αίματος ποντικών που φιλοξενούσαν όγκους μυελοβλαστώματος και επενδυμόματος από πολλαπλούς ασθενείς. Το μέγεθος του όγκου και η επιβίωση των ζώων μελετήθηκαν για περίπου 200 ημέρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση συγκεκριμένων CAR Τ κυττάρων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ήταν πιο αποτελεσματική από τη χορήγηση μέσω του αίματος.
«Σε αντίθεση με την παράδοση μέσω του αίματος, η διανομή μέσω εγκεφαλονωτιαίου υγρού ξεπερνά το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα της ελαχιστοποίησης της έκθεσης άλλων ιστών του σώματος στα CAR Τ κύτταρα και, κατά συνέπεια, των πιθανών παρενεργειών», δήλωσε ο Donovan.
Σε μερικά από τα πειράματά τους, οι ερευνητές συνδύασαν τα CAR Τ κύτταρα με ένα εγκεκριμένο φάρμακο για τον καρκίνο που ονομάζεται azacytidine. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός της ανοσοθεραπείας με την azacytidine ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικός από κάθε μονή θεραπεία.
«Αυτή η εργασία ήταν δυνατή χάρη στη συντονισμένη συνεργασία της Pediatric Cancer Dream Team που υποστηρίχθηκε από το Stand Up To Cancer® (SU2C) St. Baldrick’s Foundation Translational Research Grant, το οποίο συγκέντρωσε επιστήμονες που μελετούν γονιδιωματική όγκων και την ανοσοθεραπεία όγκων σε όλο τον κόσμο για τον σχεδιασμό αποτελεσματικότερων θεραπειών για παιδιά με ανίατο και δύσκολο να αντιμετωπιστεί καρκίνο», δήλωσε ο Ahmed.