6+1 συχνές ερωτήσεις για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών

6+1 συχνές ερωτήσεις για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών

Η ιατρική ομάδα του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών (ΚΕΘ) του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων «Ελπίδα», με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Καττάμη, απαντούν στις επτά συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται μεταμόσχευση μυελού των οστών;
Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε έναν μυελό που πάσχει ή δεν επαρκεί, από έναν υγιή. Αν θέλουμε να δώσουμε υψηλή δόση χημειοθεραπείας που καταστρέφει τα νεοπλασματικά κύτταρα αλλά, δυστυχώς, και τα φυσιολογικά κύτταρα. Έτσι, για να μη χαθεί ο ασθενής από τοξικότητα, δίνουμε μυελό –είτε αυτόλογο, που τον φυλάξαμε πριν από τη θεραπεία, είτε αλλογενή, από άλλο άτομο. Στη δεύτερη περίπτωση ελπίζουμε ότι τα νέα κύτταρα του μυελού θα επιτεθούν στα υπολειπόμενα νεοπλασματικά κύτταρα.

Τι σημαίνει ιστοσυμβατός δότης;
Είναι αυτός που έχει τον ίδιο τύπο (ίδια ομάδα) μυελού με τον υποψήφιο λήπτη.

Πώς εξασφαλίζεται ένας ιστοσυμβατός δότης;
Ελέγχουμε συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αντιγόνα ιστοσυμβατότητας) που εκφράζονται σε διάφορα κύτταρα και κωδικοποιούνται στο DNΑ.

Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν όταν δεν υπάρχει ιστοσυμβατός δότης;
Χρήση ομφαλιοπλακουντιακού, μη απόλυτα συμβατού δότη, μετά από ειδική επεξεργασία.

Ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών;
Δηλώνει ότι θέλει να είναι υποψήφιος και δίνει λίγο αίμα για εξετάσεις. Όταν και αν χρειασθεί, θα κληθεί να δώσει το μόσχευμα που συλλέγεται είτε από περιφερική φλέβα είτε από το αίμα που κυκλοφορεί στα οστά της λεκάνης.

Υπάρχει στην Ελλάδα τράπεζα υποψήφιων δοτών;
Υπάρχει! Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ή στον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας.

Η αποθήκευση βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο ενός παιδιού κατά τη γέννησή του, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε περίπτωση που νοσήσει από παιδικό καρκίνο;
Παρά πολύ σπάνια. Προτιμάται γενικά μόσχευμα από άλλο άτομο, για να υπάρχει η επιθυμητή αντίδραση μοσχεύματος (των νέων κυττάρων) έναντι του καρκίνου.

2 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.