Αρκεί μια Παγκόσμια Ημέρα, μια Εβδομάδα Δράσεων ή ένας Μήνας Ευαισθητοποίησης για να ενημερωθεί κάθε άτομο, σε όλο τον κόσμο, για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και να κινητοποιηθεί στη μάχη εναντίον του; Η απάντηση, ειδικά για όσους ζούμε στην οικογένεια μας αυτή την καθημερινή μάχη, είναι προφανής: ΟΧΙ! Mακάρι να ήταν δυνατόν κάθε μία από τις 365 ημέρες του χρόνου να γίνεται συντονισμένη και ευρείας κλίμακας ενημέρωση για τον παιδικό καρκίνο και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ΟΛΟΙ να δώσουμε τη μάχη για την αντιμετώπισή του. Όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες μεμονωμένες προσπάθειες, όπως αυτές που κάνουν οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο ή όπως αυτές που κάνει το karkinaki.gr, μέσω αυτής της ιστοσελίδας αλλά και ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία εδώ και λίγο καιρό. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητες τόσο η Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο (15 Φεβρουαρίου) όσο και κάθε άλλη ανάλογη πρωτοβουλία.
Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και αυτή που έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ, να είναι ο Σεπτέμβριος μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον παιδικό καρκίνο (Childhood Cancer Awareness Month). Σε αυτή την πρωτοβουλία εντάσσεται και η δράση «Gold in September», που έχει ως όραμα να χρωματίσει τον κόσμο… χρυσό, ώστε κάθε παιδί που νοσεί με καρκίνο, οπουδήποτε στον κόσμο, να τον νικά και να επιβιώνει. Στόχος του project G9 (ονομάστηκε έτσι επειδή ο Σεπτέμβριος είναι ο 9ος μήνας του χρόνου) είναι να ευαισθητοποιήσει και να δώσει έμπνευση για δράσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Το project G9
Όπως επισημαίνουν οι εμπνευστές του project G9, στις ΗΠΑ καθημερινά τουλάχιστον 36 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας παραμένει η βασική αιτία θανάτου από ασθένεια για τα παιδιά και η συχνότητα επιθετικών μορφών παιδικού καρκίνου έχει αυξηθεί κατά 29% τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, παρά την προφανή ανάγκη για πρόοδο στην αντιμετώπιση της ασθένειας, η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και, κατ’ επέκταση, η υποστήριξη στις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα –τόσο στις ΗΠΑ όσο και ευρύτερα, πολύ περισσότερο δε σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχουν και άλλες (διαχρονικές ή έκτακτες) δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό, το project G9 φιλοδοξεί να γίνει –τουλάχιστον για τις ΗΠΑ– η «ομπρέλα» που θα ενώσει με αισιοδοξία τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο και τις οικογένειες τους, διαμορφώνοντας μια συντονισμένη και οργανωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη νέων μορφών θεραπείας του παιδικού καρκίνου.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Η Άννι και ο Τζακ ήταν δύο ευτυχισμένα και υγιή δίδυμα αδέρφια, έως τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν ο Τζακ διαγνώστηκε με νευροβλάστωμα σε στάδιο 4, μια πολύ επιθετική και δύσκολη μορφή παιδικού καρκίνου. Παρόλα αυτά, έδωσε με γενναιότητα τη δύσκολη μάχη, υποβλήθηκε σε βαριά χημειοθεραπεία, χειρουργήθηκε και υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία και έως το καλοκαίρι του 2006 όλα έδειχναν ότι ο Τζακ και η οικογένεια του θα επέστρεφαν σταδιακά στη «φυσιολογική» ζωή τους.
Δυστυχώς όμως, ο Τζακ υποτροπίασε τον Μάιο του 2007 και για τα σχεδόν 5,5 χρόνια που ακολούθησαν αναγκάστηκε να ταξιδέψει με την οικογένεια του σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ αναζητώντας νέες θεραπείες για την ασθένεια του. Συνολικά, ο Τζακ πολέμησε τον καρκίνο για 6 χρόνια και 11 μήνες, έως τις 27 Αυγούστου του 2012, όταν έκανε το τελευταίο ταξίδι του, στον Παράδεισο…
Η ιστορία του έγινε η αφορμή για την πρωτοβουλία G9, ώστε κάθε παιδί που νοσεί με καρκίνο, οπουδήποτε στον κόσμο, να τον νικά και να επιβιώνει. Και στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, πολλές πόλεις των ΗΠΑ μέσα στο Σεπτέμβριο θα βαφτούν χρυσές, για να στείλουν το μήνυμα αυτού του μήνα αλλά και κάθε μέρας: ότι όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον παιδικό καρκίνο!
Μάθετε περισσότερα για το project G9 στο www.goldinseptember.com.
Pingback: “Χρυσή” Κυριακή | Μιλάμε για τον παιδικό καρκίνο | karkinaki.gr