Νέα έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Cancer δείχνει ότι οι επιζήσαντες από καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας κινδυνεύουν από ψυχικές ασθένειες.
Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 24.000 επιζώντες από καρκίνο παιδικής ηλικίας στο για να συγκρίνουν τις συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης. Τα αποτελέσματα έδειξαν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία όσων έχουν επιβιώσει από καρκίνο.
131 ενήλικες που διαγνώστηκαν με καρκίνο στην ηλικία των τεσσάρων και κάτω, εμφάνισαν σοβαρό ψυχωτικό επεισόδιο κατά την διάρκεια της έρευνας.
Από την ηλικία των 28 ετών, η σωρευτική συχνότητα εμφάνισης ενός σοβαρού γεγονότος, όπως η νοσηλεία σε νοσοκομείο ή η επίσκεψη σε τμήμα έκτακτης ανάγκης για λόγους ψυχικής υγείας μεταξύ αυτής της ομάδας, ήταν περισσότερο από 16%.
“Αυτό μας εξέπληξε πραγματικά”, δήλωσε ο Δρ. Sumit Gupta, συν-συγγραφέας της μελέτης και ογκολόγος στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Τορόντο. Τα πιο συνηθισμένα θέματα ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάχρηση ουσιών και τις διαταραχές της διάθεσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι επιζώντες καρκίνου παιδικής ηλικίας είχαν 34% υψηλότερο ποσοστό ιατρικών επισκέψεων για μια καταγγελία ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Τα πιο συνηθισμένα θέματα ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάχρηση ουσιών και τις διαταραχές της διάθεσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι επιζώντες καρκίνου παιδικής ηλικίας είχαν 34% υψηλότερο ποσοστό ιατρικών επισκέψεων για μια καταγγελία ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. •
Ο Δρ.Gupta και η ομάδα του εξέτασαν μερικές από τις θεραπείες που τα παιδιά με καρκίνο λαμβάνουν σε νεαρή ηλικία για να δουν αν τα φάρμακα προκάλεσαν μια αντίδραση αλλά δεν αποδείχθηκε ότι τα φάρμακα έχουν κάποια σχέση.
Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για τον Δρ.Eaton, ο οποίος ξεπέρασε την λευχαιμία δύο φορές όταν ήταν 20 χρονών.
Για δεκαετίες και μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των πόρων είναι για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά έχουμε παραμελήσει την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς“, είπε.
“Η υπόλοιπη ζωή ενός ασθενούς είναι σαν ένα σκοτεινό δωμάτιο. Δεν γνωρίζουμε καν τι υπάρχει εκεί…δεν υπάρχουν μελέτες κι έρευνες..”.
H ψυχική υγεία αποτελεί ακόμη ταμπού στην κοινωνία μας. Αν αισθάνεστε άγχος, στρές, φόβο, ζητήστε βοήθεια μας συμβουλέουν οι ειδικοί. Μην προσπαθείτε να αγωνίζεστε μόνοι σας…
Τα άτομα στη μελέτη διαγνώστηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών και έλαβαν θεραπεία μεταξύ 1987 και 2008.
Πηγή: http://www.cbc.ca/news/health/childhood-cancer-survivor-mental-health-1.4547620