Νέα εποχή στην ιατρική άνοιξε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στην Αμερική, δίνοντας έγκριση για την πρώτη θεραπεία που μεταβάλλει γενετικά τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς για να καταπολεμήσει τον καρκίνο, μετατρέποντάς τα σε ό,τι οι επιστήμονες αποκαλούν ” ένα ζωντανό φάρμακο“, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να πολεμήσει την νόσο.
Οι ερευνητές και οι εταιρείες φαρμάκων έχουν εμπλακεί σε έντονο ανταγωνισμό εδώ και δεκαετίες για να φτάσουν σε αυτό το ορόσημο. Η Novartis είναι η πρώτη εταιρεία που τα κατάφερε. Η θεραπεία είναι για έναν τύπο λευχαιμίας και δουλεύει σε παρόμοιους τύπους θεραπειών σε εκατοντάδες ασθενείς και για μια άλλη μορφή της νόσου, καθώς και για το πολλαπλό μυέλωμα και επιθετικό όγκο στον εγκέφαλο.
Για τη χρήση της τεχνικής, πρέπει να δημιουργηθεί ξεχωριστή θεραπεία για κάθε ασθενή – τα κύτταρα αφαιρούνται σε εγκεκριμένο ιατρικό κέντρο, καταψύχονται, αποστέλλονται σε ένα εργαστήριο της Novartis για απόψυξη και επεξεργασία, καταψύχονται ξανά και αποστέλλονται πίσω στο κέντρο θεραπείας.
Ο οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την θεραπεία για την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία – κυττάρων Β, σε παιδιά και νέους ενήλικες ηλικίας 3 έως 5 ετών.
Το πρώτο παιδί που εφαρμόστηκε η θεραπεία είναι η Emily Whitehead. To 2012, η 6 χρόνη Emily συμμετείχε σε κλινική μελέτη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.
Πολλαπλές παρενέργειες από την χημειοθεραπεία σχεδόν σκότωναν την μικρή Emily. Νίκησε τον καρκίνο και τώρα, με τους γονείς της, συμμετείχαν στην επιτροπή για την έγκριση της θεραπείας που της χάρισε την ζωή.
Πηγή: https://www.nytimes.com/2017/07/12/health/fda-novartis-leukemia-gene-medicine.html