Το πρώτο κέντρο υψηλής θεραπείας πρωτονίων που λειτουργεί από το Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας (NHS), πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Christie στο Μάντσεστερ, επιτρέποντας στους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν πρόσβαση σε μια σημαντική θεραπεία για τον καρκίνο.
Η θεραπεία πρωτονίων είναι ένας πολύ προηγμένος τρόπος θεραπείας των καρκίνων χωρίς να βλάπτουν τους ιστούς γύρω από τους όγκους.
Νέες επιλογές για θεραπεία
Ο παιδογκολογος Dr Ed Smith είναι ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες που ανοίγει η νέα θεραπεία. “Οι νέοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτή τη θεραπεία επειδή οι ιστοί τους αναπτύσσονται και είναι πολύ ευαίσθητοι στην ακτινοβολία. Υπάρχουν όμως και όγκοι που μερικές φορές κάθονται δίπλα σε πολύ κρίσιμες δομές στο σώμα, για παράδειγμα στη βάση του κρανίου ή γύρω από τη σπονδυλική στήλη. Και αυτή η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε μια δόση θεραπείας σε αυτούς τους ασθενείς, αποφεύγοντας παράλληλα αυτές τις κρίσιμες δομές», είπε.
Ήταν μια τεράστια δέσμευση, η οποία περιελάμβανε χρόνια σχεδιασμού, προετοιμασίας και συγκέντρωσης κεφαλαίων και υποστηρίχτηκε από 250 εκατομμύρια λίρες από το δημόσιο χρήμα της Βρετανίας, για τη χρηματοδότηση δύο κέντρων, στο Μάντσεστερ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου.
Πώς λειτουργεί η θεραπεία πρωτονίων;
Με την τυπική ακτινοθεραπεία, μια δέσμη ταξιδεύει μέσα στον όγκο, αλλά μπορεί να βλάψει τους ευαίσθητους ιστούς μπροστά, πίσω και γύρω από αυτό.
Αλλά μια δέσμη πρωτονίων είναι πολύ μικρότερη και σταματά στον όγκο, προκαλώντας λιγότερη βλάβη σε άλλον υγιή ιστό.
Τα πρωτόνια – τα οποία προέρχονται από την καρδιά ενός ατόμου – παράγονται σε ένα επιταχυντή σωματιδίων γνωστό ως cyclotron.
Ταξιδεύοντας με ταχύτητα 100.000 μίλια ανά δευτερόλεπτο, που ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα της ταχύτητας του φωτός, κατευθύνονται με ακριβή ακρίβεια στον όγκο.
Μια χαμηλής ενέργειας μορφή θεραπείας με δέσμες πρωτονίων είναι διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Κέντρο Καρκίνου του Clatterbridge στο Wirral, όπου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σπάνιων καρκίνων του ματιού.
Αλλά το νέο μηχάνημα στο Μάντσεστερ είναι το πρώτο σε νοσοκομείο του NHS ικανό να παρέχει πολύ υψηλότερες δόσεις σε ένα ευρύτερο φάσμα καρκίνων.
Ορισμένες ιδιωτικές κλινικές στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν επίσης να προσφέρουν τη θεραπεία.
Ταξιδεύοντας για θεραπεία
Μέχρι τώρα, το NHS έχει αποστείλει ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία δέσμης πρωτονίων σε κλινικές στην Ελβετία ή τις ΗΠΑ.
Ο Lucas Rothwell, επτά ετών, ταξίδεψε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του τον Δεκέμβριο του 2011, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο.
Αλλά το ταξίδι σχεδόν τον σκότωσε. Με ένα ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενημένο από τη χημειοθεραπεία, ο Λούκας έπεσε σοβαρά άρρωστος με σηψαιμία, μηνιγγίτιδα και πνευμονία. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, το νοσοκομείο ενημέρωσε τους γονείς του ότι ο Λουκάς δεν θα τα κατάφερνε.
Ο Λούκας όμως πάλεψε και κατάφερε τελικά να κάνει την θεραπεία που χρειαζόταν επειγόντως.
Η μαμά του, Jodie, δηλώνει ότι η εμπειρία ήταν μια πραγματική πρόκληση για την οικογένεια.
“Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μόνος σου. Χρειάζεσαι την οικογένεια σου, τους φίλους σου δίπλα σου, χρειάζεσαι ανθρώπους να μιλήσεις».
Έξι χρόνια αργότερα, ο Lucas είναι cancer free.
Το κέντρο του Μάντσεστερ θα ανοίξει μέσα στην χρονιά και το κέντρο στο Λονδίνο το 2020.
Πηγή: