Ο καρκίνος των οστών είναι κακοήθης όγκος του οστού που καταστρέφει τον φυσιολογικό οστικό ιστό. Οι καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι των οστών είναι πιο κοινοί από τους κακοήθεις. Τόσο οι κακοήθεις όσο και οι καλοήθεις όγκοι των οστών μπορεί να αυξηθούν και να συμπιεστούν στον υγιή ιστό του οστού, αλλά οι καλοήθεις όγκοι δεν εξαπλώνονται, δεν καταστρέφουν τον οστικό ιστό και σπάνια αποτελούν απειλή για τη ζωή.
Οι κακοήθεις όγκοι που αρχίζουν στον οστικό ιστό ονομάζονται πρωτογενής καρκίνος των οστών. Ο καρκίνος που μετατρέπεται (μεταδίδεται) στα οστά από άλλα μέρη του σώματος, όπως ο μαστός, ο πνεύμονας ή ο προστάτης, ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πρωτοπαθούς καρκίνου των οστών;
Ναί. Ο καρκίνος μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε τύπο οστικού ιστού. Τα οστά αποτελούνται από οστεοειδή (σκληρά ή συμπαγή), χόνδρινα (σκληρά, εύκαμπτα) και ινώδη (με σπείρωμα) ιστό, καθώς και στοιχεία μυελού των οστών (μαλακός σπογγώδης ιστός στο κέντρο των περισσότερων οστών).
Οι συνήθεις τύποι πρωτοπαθούς καρκίνου των οστών είναι:
Οστεοσάρκωμα, που προκύπτει από οστεοειδή ιστό στο οστό. Αυτός ο όγκος εμφανίζεται συχνότερα στο γόνατο και στον άνω βραχίονα.
Χονδροσάρκωμα, το οποίο αρχίζει σε ιστό χόνδρου. Ο χόνδρος τοποθετεί τα άκρα των οστών και τις γραμμές των αρθρώσεων. Το χονδροσάρκωμα εμφανίζεται συχνότερα στη λεκάνη (που βρίσκεται μεταξύ των οστών του ισχίου), στο άνω πόδι και στον ώμο. Μερικές φορές ένα χονδροσάρκωμα περιέχει καρκινικά οστικά κύτταρα. Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί ταξινομούν τον όγκο ως οστεοσάρκωμα.
Η οικογένεια των όγκων του Ewing (ESFTs), που συνήθως εμφανίζονται στα οστά, αλλά μπορεί επίσης να προκύψουν σε μαλακούς ιστούς (μύες, λίπος, ινώδη ιστό, αιμοφόρα αγγεία ή άλλους ιστούς στήριξης). Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ESFTs προκύπτουν από στοιχεία πρωτόγονου νευρικού ιστού στο οστό ή στο μαλακό ιστό.2 Τα ESFTs εμφανίζονται συνήθως κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης και στα πόδια και τα χέρια.
Άλλοι τύποι καρκίνου που εμφανίζονται στον μαλακό ιστό ονομάζονται σαρκώματα μαλακών μορίων.
Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες του καρκίνου των οστών;
Αν και ο καρκίνος των οστών δεν έχει σαφώς καθορισμένη αιτία, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αρκετούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτών των όγκων. Το οστεοσάρκωμα εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που έχουν λάβει εξωτερική ακτινοθεραπεία υψηλής δόσης ή θεραπεία με ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα. Τα παιδιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Ένας μικρός αριθμός καρκίνων των οστών οφείλεται σε κληρονομικότητα. Για παράδειγμα, τα παιδιά που είχαν κληρονομικό αμφιβληστροειδοβλάστωμα (ένας ασυνήθιστος καρκίνος του οφθαλμού) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοσαρκώματος, ιδιαίτερα αν υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν κληρονομικά ελαττώματα οστών και ανθρώπων με μεταλλικά εμφυτεύματα, τα οποία μερικές φορές χρησιμοποιούν οι γιατροί για την αποκατάσταση των καταγμάτων, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοσάρκωμα.
Πηγή: www.oncologynurseadvisor.com