Στην ψηφιακή εκδήλωση του “Τhe Economist Events” με τίτλο: «H ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο του πνεύμονα στη μετά κορωνοϊό εποχή», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Μαρτίου, με την ευγενική υποστήριξη της MSD, παρουσιάστηκε από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα για την περίοδο 2021-2026. Το Σχέδιο εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες, την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και τη διαχείριση της νόσου, με κάθε άξονα να συνοδεύεται από συγκεκριμένες δέσμες και δείκτες.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα. Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο της συμμετοχής όλων των φορέων σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια και συζητήθηκαν οι πολιτικές για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη καθώς και η εθνική στρατηγική ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της συγκριτικής ανάλυσης σε 27 χώρες που είχε πραγματοποιήσει το Economist Intelligence Unite (EIU) για το πώς τα ευρωπαϊκά κράτη διαχειρίζονται τον καρκίνο του πνεύμονα. Η έλλειψη ενός σχεδίου δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα και η έλλειψη προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και επιταχυνόμενων διαδικασιών για την παραπομπή των ασθενών σε εξειδικευμένη θεραπεία ήταν ορισμένες από τις βασικές περιοχές προς βελτίωση που εντοπίστηκαν στη μελέτη που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο για την Ελλάδα.
Βασικοί στόχοι του προτεινόμενου Σχεδίου Δράσης είναι αφενός η μείωση της επίπτωσης και της θνησιμότητας, αφετέρου η αύξηση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών.
Στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου στη χώρα και εμφανίζει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα μεταξύ των υπόλοιπων τύπων καρκίνου.
Ο καρκίνος του πνεύμονα θα πρέπει να αποτελέσει υγειονομική προτεραιότητα για την Ελλάδα.H MSD στηρίζει τη προσπάθεια για οργανωμένες πολιτικές υγείας που αντιμετωπίζουν συνολικά τη φροντίδα του καρκίνου δίνοντας έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών και στην καθολική πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.