Δύο νέα «ένοχα» γονίδια για τον καρκίνο του μαστού, τα MSH6 και PMS2, εντόπισαν ερευνητές του Columbia University Irving Medical Center (CUIMC) και της GeneDx.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, κάθε γονίδιο περίπου διπλασιάζει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο στο μαστό μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Τα 2 γονίδια ήταν προηγουμένως γνωστό πως προκαλούν σύνδρομο Lynch, μια κληρονομική νόσο που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου, ωοθηκών, στομάχου κα ενδομητρίου. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένες γυναίκες με σύνδρομο Lynch είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 50.000 γυναικών, που είχαν εξεταστεί γονιδιακά για κληρονομικό καρκίνο μεταξύ 2013 και 2015. Από αυτές, 423 γυναίκες είχαν μετάλλαξη σε ένα από τα 4 γονίδια που προκαλούν το Σύνδρομο Lynch-MLH1, MSH2, MSH6 και PMS2.
Επιπλέον αναλύσεις αποκάλυψαν ότι γυναίκες με μετάλλαξη σε 2 συγκριμένα γονίδια του συνδρόμου Lynch -MSH6 και PMS2- είχαν δυο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με γυναίκες στο γενικό πληθυσμό.
Με βάση την εμφάνιση καρκίνου στον πληθυσμό της έρευνας, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι περίπου 31% έως 38% γυναικών με ποικιλομορφίες MSH6 και PMS2 που συνδέονται με καρκίνο, θα εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με περίπου το 15% των γυναικών στο γενικό πληθυσμό.
Πηγή: HealthDaily