Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους μπορεί σε ό,τι αφορά την πρόληψη, φέτος έχει ως κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου «Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο».
Ο Οργανισμός εξέδωσε έναν “οδηγό έγκαιρης διάγνωσης” στον οποίο συνιστά στα κράτη-μέλη του να λάβουν τρία μέτρα:
1. να βελτιώσουν την ενημέρωση του κοινού για τα διάφορα συμπτώματα του καρκίνου ώστε να ζητούν ιατρική βοήθεια αμέσως μόλις τα παρουσιάσουν,
2. να επενδύσουν στην ενίσχυση και βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού των υπηρεσιών Υγείας και να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους Υγείας για να μπορούν να κάνουν ακριβείς και έγκαιρες διαγνώσεις,
3. να εξασφαλίσουν για όλους τους ασθενείς με καρκίνο ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του πόνου, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την προσωπική ή οικονομική εξάντλησή τους.
Το 2016 τα νέα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως ήταν 14 εκατομμύρια.
Το 2030, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου, εκτιμάται ότι θα έχουν φτάσει τα 22 εκατομμύρια.
Το 2015, 8.8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από νεοπλασία. Υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από καρκίνο το 2030 θα έχουν αγγίξει τα 13 εκατομμύρια.
Η πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα• ακολουθούν ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου, του ήπαρ και του τραχήλου της μήτρας.
Στις Σκανδιναβικές χώρες έχει μειωθεί σημαντικά η θνησιμότητα στους άνδρες σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, έχει όμως αυξηθεί στις γυναίκες και αυτό οφείλεται, όπως λένε οι ογκολόγοι, στο κάπνισμα.
Το 70% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο καταφέρνουν να το ξεπεράσουν.
Ο καρκίνος είναι μια νόσος που επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία των κρατών.
Το 2010 το συνολικό ετήσιο οικονομικό κόστος για την θεραπεία των καρκινοπαθών έφτασε τα 1.16 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 30% με 50% των περιστατικών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα μπορούσε να είχε προληφθεί.
“Η διάγνωση του καρκίνου στα τελικά στάδια και η αδυναμία στην παροχή θεραπείας καταδικάζει πολλούς ανθρώπους σε άσκοπη ταλαιπωρία και πρόωρο θάνατο” δήλωσε ο Etienne Krug, ειδικός σε θέματα χρόνιων παθήσεων και καρκίνου. “Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία, ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου μήτρας και του παχέος εντέρου, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβίωση και θα μειώσει το κόστος της θεραπείας”.
Και αυτό γιατί “όχι μόνο είαι το κόστος της θεραπείας πολύ μικρότερο στα αρχικά στάδια του καρκίνου, αλλά οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους και την υποστήριξη των οικογενειών τους αν έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες”.
Ο καρκίνος είναι υπεύθυνος για σχεδόν έναν στους έξι θανάτους παγκοσμίως και το ετήσιο κόστος του υπολογίζεται σε 1,16 τρισ. δολάρια.
Στη χώρα μας τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Παραμένει όμως υψηλό το ποσοστό θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα αφού πολλοί Έλληνες επιμένουν στην βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.
Η οικονομική κατάσταση των ασθενών επηρεάζει την προσβασιμότητα τους σε εξετάσεις, για δύο λόγους. Ο φτωχός άνθρωπος δεν δίνει τόση σημασία στον εαυτό του και δεύτερον στην Ελλάδα η δημόσια υγεία συχνά δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.
Οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε ό,τι αφορά την πρόληψη ενώ οι άνδρες όχι μόνο δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις άλλα είναι και δύσκολοι ως ασθενείς, διότι δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις των γιατρών.
Η έγκαιρη διάγνωση σε ορισμένες μορφές καρκίνου αφήνει περιθώριο για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου σε ό,τι αφορά την θεραπεία, με τον ασθενή να αυξάνει τις πιθανότητες ίασης.
Γι αυτό όλη η επιστημονική κοινότητα λέει διαρκώς ότι η πρόληψη σώζει ζωές.
πηγή: : Reuters, WHO