Η Ιατρική Τεχνολογία, είναι συνώνυμη της καινοτομίας, της έρευνας και της αποτελεσματικής φροντίδας ασθενών που πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Ως Ιατρική τεχνολογία θεωρείται οποιαδήποτε τεχνολογία χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ανθρώπινη ζωή όπως οι ιατρικές συσκευές, τα προϊόντα εργαστηριακής διάγνωσης, ο εξοπλισμός ιατρικής απεικόνισης και οι λύσεις ηλεκτρονικής υγείας που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση προδιάθεσης ασθενειών και τη θεραπεία των ανθρώπων. Ανάμεσα στα 500.000 διαθέσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα περιλαμβάνονται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, σύριγγες, γάντια από λάτεξ, αλλά επίσης γυαλιά, αναπηρικά αμαξίδια, βοηθήματα ακοής, εξετάσεις αίματος και ούρων. Η πλέον εξελιγμένη μορφή της ιατρικής τεχνολογίας περιλαμβάνει σαρωτές σώματος, καρδιακές βαλβίδες και βηματοδότες, τεχνητές αρθρώσεις για τα γόνατα και τα ισχία.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), στηρίζει δυναμικά για 2η συνεχή φορά την 2η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενημέρωσης (MedTech Week) που διοργανώνει η συμμαχία MedTech Europe, από 13 έως 19 Ιουνίου, για την αξία της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φροντίδα της υγείας, την υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων Υγείας και την εθνική οικονομία.
Η ιατρική τεχνολογία βρίσκεται παντού γύρω μας, πριν ακόμα γεννηθούμε μέχρι και τα βαθιά μας γεράματα όπως από ένα τεστ εγκυμοσύνης μέχρι μια αναπηρική καρέκλα ή ένα μπαστούνι βαδίσματος που θα χρειαστούμε με την πάροδο της ηλικίας.
Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα συμβάλλουν στον περιορισμό του κόστους περίθαλψης για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, τον περιορισμό της χρήσης αναποτελεσματικής αγωγής, μειώνει τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς. Παράλληλα βοηθούν στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, αναπτύσσοντας στοχευμένη θεραπεία και παρακολουθώντας στενά την πορεία της υγείας του ασθενή.
Η ιατρική τεχνολογία καινοτομεί συνεχώς, λόγω του υψηλού επιπέδου έρευνας, της ανάπτυξης της βιομηχανίας και της στενής συνεργασίας με τους χρήστες των προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014, η βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας καταχώρισε 11.124 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας δηλ. το 7% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων και τον μεγαλύτερο αριθμό ανά κλάδο στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, 5.300 αιτήσεις υποβλήθηκαν από τον φαρμακευτικό κλάδο και 5.900 από τον τομέα της βιοτεχνολογίας.
Στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται σχεδόν 25.000 εταιρίες ιατρικής τεχνολογίας που απασχολούν πάνω από 575.000 υψηλής εξειδίκευσης εργαζομένους. Οι περισσότερες έχουν τη βάση τους στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Ο κλάδος αποτελείται από 95% μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενημέρωσης του κοινού και των φορέων για τα Ιατροτεχνολογικά & Διαγνωστικά Προϊόντα, ο ΣΕΙΒ αξιοποιεί τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησε σελίδα Facebook www.facebook.com/medtechweekgrbyseiv/?fref=ts, σελίδα Instagram www.instagram.com/byseiv/ και κανάλι Youtube, αναρτώντας ενδιαφέροντα Posts, videos και φωτογραφίες που αφορούν στην καινοτομία της ιατρικής τεχνολογίας. Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε την αξία της Ιατρικής Τεχνολογίας κάνοντας Like, Feed & Share! Αναζητήστε το υλικό μας με hashtag #medtechweekgr & #medtechweek
Αν θέλετε να ελέγξετε και να διευρύνετε τις γνώσεις σχετικά με την ιατρική τεχνολογία μπορείτε να απαντήσετε σ’ ένα πρωτότυπο Quiz που δημιουργήθηκε ειδικά για την MedTech Week. Επισκεφθείτε https://quizzes.typeform.com/to/jyceRl
Το ΔΣ του ΣΕΙΒ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατρικής Τεχνολογίας αναφέρει ότι «Δυστυχώς στην Ελλάδα ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων είναι δυσανάλογος με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η βιομηχανία τόσο για ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης όσο και για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, τα υπέρογκα χρέη προς τις εταιρείες μας από τα Νοσοκομεία – δημόσια και ιδιωτικά – που έχουν οδηγήσει σε σχεδόν μηδενική εγχώρια παραγωγή, η ελληνική βιομηχανία (εμπορική και κατασκευαστική) καταφέρνει και συνεχίζει να απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, συμβάλλοντας όσο μπορεί στην αποτελεσματική περίθαλψη των ασθενών και στη βιώσιμη λειτουργία των νοσοκομείων».