Πρόκειται για την πρωτεΐνη Geminin, η οποία μελετήθηκε από επιστημονική ομάδα του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και για πρώτη φορά φαίνεται πως έχει ογκοκατασταλτική δράση, που συμβάλλει στη σταθερότητα του γονιδιώματος.
Αρκετές μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι η έλλειψη της Geminin έχει επίδραση στην αντιγραφή και στις βλάβες του DNA, ενώ αυξημένη έκφρασή της έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπινους καρκίνους.
Η ελληνική ερευνητική ομάδα διενεργώντας πειράματα σε ποντίκια αδρανοποίησε την πρωτεΐνη Geminin από τα κύτταρά τους και προκάλεσε χημική καρκινογένεση στον πνεύμονα και στο παχύ έντερο.
Οι ερευνητές διέκριναν στη συνέχεια πως ποντίκια που δεν είχαν τη Geminin ανέπτυξαν περισσότερους σε αριθμό όγκους με μεγαλύτερο καρκινικό φορτίο και με διαφορές στην ποιότητα των αλλοιώσεων συγκριτικά με ποντίκια που έφεραν φυσιολογική την έκφρασή της. Παρατηρήθηκε επίσης πως, κατά τη διάρκεια της καρκινογένεσης στον πνεύμονα, η επιβίωση ποντικών, που δεν είχαν τη Geminin, ήταν σημαντικά μειωμένη.
«Ανακαλύψαμε μια αυξημένη έκφραση δεικτών που σχετίζονται με τη γονιδιωματική αστάθεια, που είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του καρκίνου. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα πως η Geminin έχει και ογκοκατασταλτική δράση που διαφυλάσσει τη σταθερότητα του γονιδιώματος, ενώ η υπερέκφρασή της σχετίζεται επίσης με τη γονιδιωματική αστάθεια», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Φυσιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Ταραβήρας.