“Φρένο” στις άδειες των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας

“Φρένο” στις άδειες των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η διακοπή χορήγησης αδειών λειτουργίας σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) μόνο στην Αττική.

Οι συγκεκριμένες μονάδες, που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε όλες τις προηγμένες χώρες, συμβάλλουν καθοριστικά στη γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από εκείνο των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών.

Παρά την αναμφίβολη προσφορά τους, επί 15 μήνες, η Περιφέρεια Αττικής δεν εκδίδει νέες άδειες λειτουργίας. Η εμπλοκή παρατηρείται εξαιτίας κενών στη νομοθεσία, τα οποία αφήνουν την αδειοδότηση νέων μονάδων στη διακριτική ευχέρεια στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και δεν είναι τυχαίο το ότι δικαιώθηκαν πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχαν προσφύγει εναντίον τους οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) Γιώργος Χρονόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Απόστολος Μανδρέκας και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δατσέρης.

Μελέτη

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, έδειξε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικά οφέλη στον κρατικό προϋπολογισμό, στα Ταμεία, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς από τον θεσμό του “χειρουργείου ημέρας”.

Η μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), έδειξε πως η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών μπορεί να φθάσει έως και τα 225 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, ο όγκος των επεμβάσεων καταρράκτη που πραγματοποιούνται σε αυτόνομες δομές ημερήσιας νοσηλείας έναντι των εντασσόμενων σε νοσοκομεία δομών ημερήσιας νοσηλείας, αγγίζει σε ποσοστό το 70% του συνόλου των επεμβάσεων καταρράκτη. Σε κάθε επέμβαση αυτού του είδους υπάρχει εξοικονόμηση 633 ευρώ.

Ο κ. Χρονόπουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό η Πολιτεία να θέτει εμπόδια στη λειτουργία ενός τόσο σημαντικού θεσμού, όταν τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να επιτευχθεί αναμφισβήτητα εξοικονόμησης πόρων με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ενδεικτικά ανέφερε πως το νοσοκομειακό κόστος είναι από 17%% έως 70% μικρότερο για τα χειρουργεία ημέρας συγκριτικά με τις αντίστοιχες επεμβάσεις που διεξάγονται με νοσηλεία.

Μειώνεται, επίσης, στο ελάχιστο η εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω της μη παραμονής των ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ΜΗΝ συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ενώ οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στο σπίτι και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ευρωπαϊκές μελέτες δείχνουν ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών από επέμβαση σε ΜΗΝ τα οποία ξεπερνούν το 90%. Οι συντάκτες των μελετών σημειώνουν πως η μετατόπιση ασθενών υψηλότερου κινδύνου σε αυτόνομες δομές ημερήσιας νοσηλείας δεν συνεπάγεται αύξηση των δυσμενών συνεπειών για την υγεία τους, ούτε αυξάνει την πιθανότητα εισαγωγής τους για νοσηλεία.

Σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών καταγράφεται σε περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας (ΜΗΝ) και νοσοκομεία στις ΗΠΑ.
Αυτό προκύπτει από μελέτη σε 129.007 περιστατικά αισθητικών επεμβάσεων, η οποία διενεργήθηκε στις ΗΠΑ από το 2008 έως το 2013 και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο επιστημονικό περιοδικό “Therapeutic”.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι επεμβάσεις έχουν σημαντικά υψηλότερες επιπλοκές όταν πραγματοποιούνται σε χειρουργικά κέντρα ή νοσοκομεία, σε σύγκριση με εκείνες που γίνονται σε ΜΗΝ. Η διαφορά αποδίδεται σε παράγοντες που σχετίζονται με τις χειρουργικές αίθουσες και το προσωπικό αναισθησίας που δεν είναι τόσο έμπειρο σε θέματα πλαστικών επεμβάσεων ή σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως τις τελευταίες δεκαετίες οι αισθητικές επεμβάσεις αποτελούν πλέον ρουτίνα σε ΜΗΝ, με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν τελειοποιηθεί τα μέτρα ασφάλειας για τους ασθενείς.
Άλλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο ίδιο πεδίο, δείχνουν πως σε εγκαταστάσεις ΜΗΝ ο χειρουργικός κίνδυνος είναι κάτω από 1%. Ενδεικτικό της διαφοράς είναι πως ο κίνδυνος λοίμωξης του τραύματος κυμαίνεται από 0,5% έως 0,6% σε χειρουργικά κέντρα και νοσοκομεία και μόλις σε 0,3% σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.