O μοριακός βιολόγος Arul Chinnaiyan και οι συνεργάτες του, στα πλαίσια του προγράμματος Michigan Oncology Sequencing (MI-ONCOSEQ), κατάφεραν να αναλύσουν γονιδιακά, μεταστατικούς καρκινικούς όγκους διαφορετικής θέσης και βιοψίας από 500 ενήλικες ασθενείς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα γονίδια που παρουσίασαν τις περισσότερες μεταλλάξεις περιελάμβαναν τα TP53, CDKN2A, PTEN, PIK3CA και RB1. Οι πιθανές παθογόνες παραλλαγές της βλαστικής σειράς ήταν παρούσες στο 12,2% των περιπτώσεων, εκ των οποίων το 75% σχετίζονταν με ελαττώματα στην επιδιορθωτική ικανότητα του DNA.
Οι μεταστάσεις είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Αν και ο γονιδιωματικός «άτλας» του Καρκίνου έχει προσδιορίσει την αλληλουχία των πρωτογενών τύπων όγκων που λαμβάνονται από χειρουργικές εκτομές, η μοριακή ανάλυση παραμένει στον αρχικό όγκο και όχι στους μεταστατικούς όγκους.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια έγκαιρη ανάλυση των γονιδιωματικών και μοριακών προφίλ των μεταστατικών όγκων θα μπορούσε να βοηθήσει σε ακριβέστερη εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο, από ό, τι μόνο η γονιδιωματική ανάλυση των πρωτογενών όγκων.
Πηγή: healthdaily.gr