Την ανησυχητική μείωση του αριθμού των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, έθιξαν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι τομεάρχες Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας.
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονη Δυτική και Ιπποκρατική Ιατρική Πρακτική. Εξατομικευμένη – Στοχευμένη Θεραπεία των Νεοπλασμάτων» για το 2017 εγκρίθηκαν μόλις 136 νέες κλινικές μελέτες.
Το 2015 διεξήχθησαν 204 νέες κλινικές μελέτες ενώ το 2016 μόλις 164. Οι βουλευτές σημειώνουν, ότι η Ελλάδα απορροφά 80 εκ. ευρώ ετησίως από τα 35 δις ευρώ που διατίθενται για κλινικές μελέτες στην Ευρώπη, δηλαδή, με πληθυσμό που αγγίζει το 2,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, απορροφά μόλις το 2,2‰ των κονδυλίων. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουν μόνο το 4% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, άλλες χώρες όπως το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό με αυτό της Ελλάδας απορροφά τουλάχιστον 2,5 δις και καλύπτει με αυτό τον τρόπο το 50% της συνολικής ετήσιας φαρμακευτικής του δαπάνης.
Πριν από περίπου δυο χρόνια η διοίκηση του ΕΟΦ είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο την αύξηση των κλινικών μελετών. Δυο χρόνια μετά και παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ΕΟΦ σε οργάνωση και διαφάνεια οι προσδοκίες αυτές έχουν δυστυχώς διαψευστεί, τονίζουν οι βουλευτές. Ο υπουργός ερωτάται για ποιο λόγο έχουν μειωθεί οι κλινικές μελέτες και ποιο είναι το υλοποιήσιμο σχέδιο του Υπουργείου για την αύξηση τους.
Πηγή: healthdaily