Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 30/4 στο Ινστιτούτο Παστέρ η έκτη ημερίδα του iatronet.gr, “Βήματα Ασθενών” που είχε ως θέμα τα βιο-ομοειδή φάρμακα. Οι σύλλογοι ασθενών με την σημαντική παρουσία τους, έδειξαν για μια ακόμη φορά το μεγάλο τους ενδιαφέρον για τις ημερίδες – θεσμό “Βήματα Ασθενών”, που στοχεύουν στην ενημέρωση και εκπαίδευσή τους γύρω από διάφορα θέματα που τους αφορούν.
Τι συζητήθηκε στην ημερίδα
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές της έκτης ημερίδας για τα βιο-ομοειδήπροσπάθησαν – ο καθένας με τον δικό του τρόπο – να εξηγήσουν τι ακριβώς είναι τα βιο-ομοειδή φάρμακα, ποια η χρησιμότητά τους και τι ισχύει για την Ελλάδα άλλα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για τα βιο-ομοειδή, τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους, την ασφάλειά τους σε σχέση με τα φάρμακα αναφοράς, τις πολιτικές για αυτά, τις κατευθυντήριες Οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την συνομιλία με τον ασθενή για την εμπειρία του με την χρήση τους, αλλά και εξειδικευμένα για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών στην καταπολέμηση του διαβήτη και την θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων.
Εξηγήσεις στις απορίες για τα βιο-ομοειδή
Οι ομιλητές είχαν ολοένα και περισσότερα πράγματα να πουν για τα βιο-ομοειδή και οι παριστάμενοι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις πολλές απορίες τους για τα φάρμακα αυτά που στην Ελλάδα ακόμη και πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Τα ερωτήματα των μελών από τους συλλόγους ασθενών που έλαβαν μέρος στην ημερίδα, έδωσαν την ευκαιρία στους ομιλητές να εξηγήσουν με στοιχεία ποια είναι η χρήση τους και πως εφαρμόζονται στην ιατρική. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία για τα βιο-ομοειδή φάρμακα που κατατέθηκαν για την θεραπεία των ρευματοπαθειών και του διαβήτη.
Βιο-ομοειδή και κόστος
Όπως τόνισαν σχεδόν όλοι οι ομιλητές, η χρήση των βιο-ομοειδών τοποθετεί καλύτερα το κόστος των θεραπειών μέσα στον προϋπολογισμό για την υγεία, η δραστική ουσία τους είναι “παρόμοια” με εκείνη του βιολογικού προϊόντος αναφοράς, την ίδια στιγμή που βιο-ομοειδές και βιολογικό προϊόν αναφοράς χρησιμοποιούνται κατά κανόνα στην ίδια δόση και για την αντιμετώπιση της ίδιας νόσου. Επίσης ότι τα βιο-ομοειδή προϊόντα δεν είναι γενόσημα και ότι σε κάθε περίπτωση δεν τιμολογούνται ως γενόσημα. Η ανώτατη τιμή παραγωγού των βιολογικών και βιο−όμοιων προϊόντων (προϊόντων αίματος, βιοτεχνολογικών προϊόντων, εμβολίων, βιο−ομοειδών και λοιπών βιολογικών προϊόντων) ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών − μελών της ΕΕ, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.
Σημαντική η εμπειρία από την χρήση των βιο-ομοειδών
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που τονίσθηκε στην ημερίδα, ήταν ότι η διαδικασία έγκρισης ενός “βιογενοσήμου” είναι πιο πολύπλοκη, αφού μπορεί να απαιτούνται μελέτες που να δείχνουν την ανοσογονικότητα μεταξύ των δύο φαρμάκων. Πάντως, όπως αναφέρθηκε συγκεκριμένα, από το 2006 που εγκρίθηκε το πρώτο βιο-ομοειδές φάρμακο στην Ευρώπη, οι επαγγελματίες υγείας απέκτησαν σημαντική εμπειρία από την χρήση τους. Σήμερα τα βιο-ομοειδή αποτελούν μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος θεραπειών με βιολογικά φάρμακα που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη, και υποστηρίζεται από επαρκείς διασφαλίσεις που προστατεύουν την ασφάλεια στην χρήση τους, προς το συμφέρον των ασθενών. Αυτό από μόνο του αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για την χρήση των βιο-ομοειδών. Στην ημερίδα, τέλος, έγινε σαφές από τους ομιλητές ότι η φυσική διαφοροποίηση των βιο-ομοειδών είναι εγγενής σε όλα τα βιολογικά προϊόντα, και για τον λόγο αυτό υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι κατά την διάρκεια της παραγωγής τους, που διασφαλίζουν ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις δεν επηρεάζουν την ασφάλεια και την “απόδοση” του φαρμάκου.
Οι ομιλητές
Στην έκτη ημερίδα του iatronet.gr “Βήματα Ασθενών” ήταν ομιλητές ο παθολόγος – ογκολόγος Δ/ντης Γ’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου METROPOLITAN, Βασίλης Μπαρμπούνης, ο Δημήτρης Κασίμος, ρευματολόγος – γενικός αρχίατρος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ο Δημήτρης Πανταζής – Διευθύνων Σύμβουλος Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ο προϊστάμενος τμήματος Διαχείρισης φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Κουράφαλος, ο Ιωάννης Ντούπης από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η Μένια Κουκουγιάννη από την ΑΜΚΕ “Καρκινάκι’, η οποία είναι μέλος επιτροπής του Ε.Μ.Α.για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ο καθηγητής γενικής ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χρήστος Λιονής, η Κατερίνα Κουτσογιάννη – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας “ΡευΜΑζήν” και του συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης και η δικηγόρος, Ιόλη Χατζηαντωνίου (Corporate & Pharma Lawyer, Michalopoulou & Associates).