Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία (ή και σε ακτινοθεραπεία), έχουν διαταραχές στην όρεξη και στην κατάποση, νομίζουν ότι θα στερηθούν τροφές, μα πιο πολύ τις γλυκές απολαύσεις. Υπάρχουν συνταγές, που προσφέρουν στους καρκινοπαθείς, τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται χωρίς να στερούνται τους γλυκούς πειρασμούς. Η κα Γρηγορίου Βασιλική, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, προτείνει :
Πανακότα με μέλι και φράουλες (2-3 μικρές μερίδες)
Υλικά :
2 φύλλα ζελατίνης
125γρ κρέμα σόγιας
2 κουταλιές μέλι
150γρ γιαούρτι ή γιαούρτι σόγιας
6 φράουλες
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε την ζελατίνη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μισή κρέμα σόγιας και όλο το μέλι μέχρι να πάρουν βράση. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε την ζελατίνη και ανακατεύουμε για να λιώσει. Την αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώσπου να κρυώσει χωρίς να πήξει. Παράλληλα χτυπάμε τη κρέμα σόγιας, μέχρι να πήξει και την ρίχνουμε αμέσως στο γιαούρτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού στο μείγμα της ζελατίνης. Ανακατεύουμε γρήγορα και ρίχνουμε το μείγμα σε 2 ή τρία μικρά μπωλ ή ποτήρια. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να πήξουν τουλάχιστον για 2 ώρες. Κόβουμε τις φράουλες ,τις τοποθετούμε πάνω στις πανακότες και σερβίρουμε.
Tip: οι φράουλες μπορούν να αντικατασταθούν με οποιοδήποτε φρέσκο και μαλακό φρούτο, αρκεί να είναι εποχής.
τελειο!!!!