Γράφει η κα Γρηγορίου Βασιλική, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος :
Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία (αλλά και σε ακτινοθεραπεία), αντιμετωπίζουν κοινές παρενέργειες, όπως η ξηροστομία που καθιστά την κατάποση δύσκολη, η γεύση τους και η όρεξη τους αλλάζει δραματικά. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν όρεξη να τραφούν, και γρήγορα οδηγούνται σε υποσιτισμό. Η διατήρηση, όμως, του βάρους των καρκινοπαθών είναι ζωτικής σημασίας. Μπορείτε να δελεάσετε τους πάσχοντες με εύγευστες συνταγές και να κάνετε το φαγητό τους να μοιάζει με παιχνίδι.
Κρέμα τόνου με αρακά (2 μερίδες)
Υλικά
- 100γρ. φρέσκο αρακά
- 6 κουταλιές τόνο, φρεσκομαγειρεμένο ή κονσέρβας σε νερό
- 3 μικρά κρεμμύδια
- 1 ½ κουταλιά μαγιονέζα
- 1 κλωναράκι φρέσκο δυόσμο
Εκτέλεση
Βράζετε τον αρακά ώσπου να μαλακώσει και τον αφήνετε να κρυώσει. Ψιλοκόβετε τον δυόσμο και τον βάζετε μαζί με τον αρακά, τον τόνο και τα κρεμμυδάκια στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν λεία. Ανακατεύετε το μείγμα με την μαγιονέζα. Τοποθετείτε σε μικρά πιατάκια κ το σερβίρετε.
Tip: ο τόνος μπορεί να αντικατασταθεί με φρεσκομαγειρεμένο σολομό.
Μους με γαλοπούλα, καρύδια και σπανάκι (2 μερίδες)
Υλικά
- 50 γρ. φιλέτο γαλοπούλας
- 50 γρ σπανάκι
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές καρυδόψιχα
- 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
- 2 κουταλιές κρέμα σόγιας
- ½ κουταλάκι ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
- Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε τη γαλοπούλα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνετε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και ρίχνετε τη γαλοπούλα, λίγο από το αλάτι και το πιπέρι, τα σοτάρατε για 5 λεπτά. Έπειτα προσθέτετε το σπανάκι και τηγανίζετε για 3 λεπτά με συνεχές ανακάτεμα (τεχνική στιρ φραι). Δουλεύετε την καρυδόψιχα στο μπλέντερ. Μετά προσθέτετε το ψωμί στο μείγμα, το χτυπάτε μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό. Προσθέτετε το μείγμα της γαλοπούλας, την κρέμα σόγιας και τον κρόκο από το αυγό. Τα δουλεύετε μέχρι να γίνουν κρέμα. Χτυπάτε ξεχωριστά το ασπράδι με το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι ώσπου να πήξει και το αναμιγνύετε με το μείγμα της γαλοπούλας. Μοιράζετε το μείγμα σε 2 πυρίμαχα σκεύη, στα οποία έχετε αλείψει με πολύ λίγο ελαιόλαδο, και τα ψήνετε για 15 λεπτά, μέχρι να πήξουν.
Tip: η κρέμα σόγιας μπορεί να αντικατασταθεί με κατσικίσιο τυρί.