Αν είσαι άντρας και βιώνεις κάποια/κάποιες απώλειες, ήδη θα γνωρίζεις κάποια γεγονότα. Στην κοινωνία που ζούμε «επιβάλλεται» να είσαι αυτός που προστατεύει, αυτός που στηρίζει και αυτός που βοηθά. Για αυτούς τους λόγους –ή και για άλλους– ίσως να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου κάποια από τις φυσικές και φυσιολογικές καταστάσεις που επιτρέπουν σε όλους τους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα: το κλάμα, το να μιλήσεις ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία για αυτά που αισθάνεσαι, το να ζητήσεις βοήθεια και υποστήριξη.
Το να καταπιέζεις τα συναισθήματα σου για την οποιαδήποτε απώλεια, είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία και μπορεί να σε βλάψει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Όλο το θάρρος και το κουράγιο σου θα χρειαστεί να το βάλεις όχι στο να κρύψεις το πώς νοιώθεις, αλλά πώς θα το δείξεις. Να θυμάσαι ότι η πρώτη βασική σου υποχρέωση –πριν φροντίσεις τους άλλους– είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου. Αν νοιώθεις ότι δυσκολεύεσαι πολύ με αυτά που περνάς, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό.
Ορισμένοι άντρες μπορεί να:
– Νοιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν το πένθος τους κάνοντας κάτι. Δουλεύουν παραπάνω ώρες και αποφεύγουν να γυρίσουν στο σπίτι.
– Αισθάνονται ντροπή να μιλήσουν, να εκφραστούν ή να κλάψουν για την απώλεια τους.
– Επιχειρούν να απωθήσουν το πένθος τους φορώντας μάσκες (του γενναίου, του αδιάφορου, του γελωτοποιού).
– Δεν παραδέχονται ότι έχουν ανάγκη από στήριξη ή βοήθεια, από το φόβο μήπως δείξουν «αδύναμοι».
– Χρησιμοποιούν αλκοόλ ή ναρκωτικά για να μειώσουν τον πόνο που αισθάνονται.
– Αισθάνονται έντονα την ανάγκη να προστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους κρύβοντας τον πόνο τους.
Τι μπορεί να συναντήσεις
Τα συναισθήματα, οι συμπεριφορές, οι σκέψεις και τα σωματικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια ενός πένθους είναι πολλά και διαφορετικά και μπορεί να περιλαμβάνουν:
– Άγχος, πόνο, θυμό, ενοχή, σύγχυση, μοναξιά, η αίσθηση ανισχυρότητας, χάσιμο της ελπίδας, υπεραπασχόληση με την απώλεια.
– Κακή ποιότητα σωματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών στον ύπνο (πολύς ή λίγος, με εφιάλτες ή διακοπτόμενος) αλλά και στη διατροφή (κακή διατροφή είτε λίγη είτε υπερφαγία), αύξηση της κατανάλωσης του αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
– Κοινωνική απομόνωση και απόσυρση.
– Αδιαφορία για τη σωματική φροντίδα ή και την υγεία.
– Επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως γρήγορη οδήγηση ή οδήγηση χωρίς κράνος.
– Αδιαφορία για τις καθημερινές ασχολίες του ατόμου.
Τι να θυμάσαι
Η κοινωνία μας αποθαρρύνει τους άνδρες από το να δείχνουν ανοιχτά και να μοιράζονται τα συναισθήματά τους. Οι άντρες κατηγορούνται συχνά ότι «δεν δείχνουν τα συναισθήματα τους». Ο τρόπος που πενθεί την οποιαδήποτε απώλεια ένας άντρας δεν είναι απαραίτητα «κακός», αρκεί να μην περιλαμβάνει καταστροφικές ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το γεγονός ότι ένας άντρας σιωπά δε σημαίνει ότι δεν πενθεί. Οι άντρες μπορεί να έχουν εντονότερα την ανάγκη να απομονωθούν για να πενθήσουν.
(ΠΗΓΗ: www.lifelessons.gr)