Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Cancer Discovery παρουσιάστηκαν τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI), σύμφωνα με την οποία παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων σε άτομα κάτω των 50 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του παγκρέατος και του καρκίνου του νεφρού.
η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για την περίοδο 2010–2019 και διαπίστωσε ότι οι νεότερες γενιές παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου σε σύγκριση με παλαιότερες γενιές.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων U.S. Cancer Statistics για την επίπτωση του καρκίνου μεταξύ 2019 και 2022. Εξέτασαν 33 τύπους καρκίνου, συγκρίνοντας ηλικιακές ομάδες 15–29, 30–39 και 40–49 ετών με μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Από τα 2.020.829 περιστατικά πρώιμων καρκίνων, το 63,2% αφορούσε γυναίκες. Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου ήταν στις γυναίκες: καρκίνος μαστού, θυρεοειδή και μελάνωμα και στους άνδρες: καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος όρχεως και μελάνωμα.
Σε 14 από τους 33 τύπους καρκίνου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της συχνότητας σε τουλάχιστον μία πρώιμη ηλικιακή ομάδα, ενώ 19 παρουσίασαν μείωση. Κάποιοι τύποι, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του στομάχου και των οστών, αυξήθηκαν μόνο στις νεότερες ηλικίες. Άλλοι, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, του νεφρού, του όρχεως, του ενδομητρίου, του παγκρέατος και κάποιων λεμφωμάτων αυξήθηκαν τόσο σε νεότερες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις περιστατικών το 2019 σε σύγκριση με το 2010 παρατηρήθηκαν στον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του νεφρού και του ενδομητρίου.
Σε 4 τύπους καρκίνου (παχέος εντέρου, ενδομητρίου, όρχεων, οστών) καταγράφηκε και αύξηση στη θνησιμότητα στις νεότερες ηλικίες.
Η αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου δεν αποδίδεται αποκλειστικά στην βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων, αλλά και σε πιθανές μεταβολές σε περιβαλλοντικούς ή γενετικούς παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι παράγοντες αυτοί πιθανόν επηρεάζουν όλα τα ηλικιακά φάσματα. Η διαπίστωση αυτής της τάσης τονίζει την ανάγκη για βελτιωμένα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και την κατανόηση των αιτίων που ενδέχεται να ευθύνονται για την αύξηση κάποιων καρκίνων σε νεαρά άτομα.
Πηγή: Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής)