Βιωματικά σεμινάρια για τη διαχείριση των φοβιών, του άγχους, του θυμού και της θλίψης διοργανώνει το Ιατρείο Ψυχοθεραπείας Πειραιά.
Τα σεμινάρια έχουν διπλό σκοπό. Αφενός να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τις επιπτώσεις αυτών των συναισθημάτων στην υγεία, αφετέρου να τους διδάξουν τρόπους διαχείρισής τους μέσω της ομαδικής, γνωσιακής ψυχοθεραπείας.
Η συμμετοχή ενός ατόμου σε μία ομάδα αγνώστων με τους οποίους θα συζητήσει τα προσωπικά του βιώματα μπορεί αρχικά να ξενίζει ως ιδέα, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι η ομαδική ψυχοθεραπεία παρέχει πολλά οφέλη στους συμμετέχοντες.
Κατ’ αρχάς τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι μοιράζονται κοινά προβλήματα, αγωνίες και προβληματισμούς με άλλα άτομα. Καθώς προχωρούν οι συνεδρίες, γίνεται ολοένα πιο εύκολο να δίνει και να δέχεται το άτομο στήριξη, ενώ ταυτοχρόνως αναθαρρεύει και αποκτά φωνή την οποία πρόθυμα ακούνε τα μέλη της ομάδας του.
Μαθαίνει επίσης να αναγνωρίζει τι δεν λειτουργεί καλά στις διαπροσωπικές σχέσεις του και πως να σχετίζεται με άλλα άτομα με πιο υγιείς τρόπους. Διδάσκεται ακόμα πως να εξωτερικεύει όσα το προβληματίζουν και σταδιακά αποκτά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να το κάνει.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα άλλα μέλη της ομάδας μπορεί να του προτείνουν δημιουργικές λύσεις και ιδέες, για να βελτιώσει μια δύσκολη κατάσταση ή να αντιμετωπίσει μία πρόκληση.
«Όταν ένα άτομο είναι μέλος μιας ομάδας, μπορεί να δει τα πράγματα από μία οπτική γωνία που έως τότε του ήταν άγνωστη, επειδή δεν μπορούσε να δει το πρόβλημά του αποστασιοποιημένα», λέει ο επικεφαλής των βιωματικών σεμιναρίων νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία. «Μαθαίνει επίσης πολλά για τον εαυτό του και “ακονίζει” τις κοινωνικές δεξιότητές του».
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η διαχείριση των φοβιών, του άγχους, του θυμού και της θλίψης; «Ο θυμός είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα, που εκ φύσεως υπάρχει για να μας προστατεύει από τις δυνητικές απειλές», απαντά ο Δρ. Δέγλερης. «Πόσο απειλητικό όμως είναι το να μας προσπερνά κάποιος στον δρόμο και να τον βρίζουμε όντας εκτός ελέγχου ή το να καυγαδίζουμε με τον/την σύντροφό μας επειδή δεν έβγαλε τα σκουπίδια έξω; Τέτοιου είδους περιστατικά περισσότερο τον εγωισμό μας αντανακλούν παρά μία αληθινή απειλή, αλλά είναι ενδεικτικά της οξυθυμίας – μίας κατάστασης που βλάπτει όχι μόνο τον ψυχισμό και τις διαπροσωπικές σχέσεις μας, αλλά και την ίδια μας την υγεία».
Κατ’ αντίστοιχο τρόπο το λίγο άγχος είναι βραχυπρόθεσμα ωφέλιμο και δημιουργικό, αλλά αν σας κρατά ξάγρυπνους τη νύχτα, μπορεί να έχει πολλές συνέπειες στην υγεία (φθάνουν έως την καρδιοπάθεια).
Οι, δε, φοβίες μπορεί να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην καθημερινότητα και στην κοινωνική ζωή, ενώ η θλίψη που επιμένει στον χρόνο μπορεί κάλλιστα να υποκρύπτει ή να μεταλλαχθεί σε κατάθλιψη, η οποία είναι αληθινή νόσος και χρειάζεται θεραπεία.
Στις βιωματικές συναντήσεις του Ιατρείου Ψυχοθεραπείας Πειραιά, οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν να καταπολεμούν τις «παρασιτικές» (ή «παράσιτες» όπως αποκαλούνται στην Ψυχιατρική) ιδέες και τους «παράλογους» φόβους που αντιμετωπίζουν, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τα συναισθήματα που δεν τους επιτρέπουν να λειτουργούν ελεύθερα στην καθημερινότητά τους.
Οι συναντήσεις αρχίζουν την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 στις 18:30 το απόγευμα και θα έχουν τρίωρη διάρκεια (έως τις 21.30). Θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, την ίδια πάντοτε ημέρα και ώρα.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 210.4135417 και 6944.658 373 (17.00-21.00) ή να στείλουν email στο deglerispsy@yahoo.gr.
Οι εγγραφές, η παραλαβή έντυπου υλικού και οι βιωματικές συναντήσεις θα γίνουν στα γραφεία του Ιατρείου Ψυχοθεραπείας Πειραιά (Μπουμπουλίνας 25, Πειραιάς – 3ος όροφος).