“Όταν το παιδί κάνει ανήσυχο ύπνο, κλαίει στον ύπνο του, ή μέχρι να κοιμηθεί μας φωνάζει από το δωμάτιο του, ρωτάει πολλές φορές το ίδιο πράγμα, όπως ” μαμά με αγαπάς, θα με προσέχεις;” φταίνε τα φάρμακα ή το άγχος που μπορεί να του έχει προκαλέσει η ασθένεια του και οι διαδικασίες αντιμετώπισης της;”
απαντά η κα Γεωργία Πουλημενέα, Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχολόγος Υγείας, www.mentalcare.gr
“Μερικά παιδιά εμφανίζουν ορισμένες πρόσκαιρες φυσιολογικές συναισθηματικές διαταραχές ή προβλήματα συμπεριφοράς, όταν έχουν πια επιστρέψει στο σπίτι μετά από τη νοσηλεία. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νοσηλείας γίνονται εμφανείς μόλις βρεθούν στον ασφαλή και οικείο χώρο του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορεί να παλινδρομήσουν, να προσκολληθούν
στους γονείς τους εμφανίζοντας έντονο άγχος αποχωρισμού, μπορεί να εκδηλώσουν διαταραχές στον ύπνο τους ή στη διατροφή, ή και να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι ή στο σχολείο.
Η συγκεκριμένη διαταραχή ύπνου που μας αναφέρεται σχετίζεται με το άγχος που βιώνει το παιδί για την ασθένεια και την ανάγκη του να νιώσει προστατευμένο από τους γονείς. Είναι πιθανό να έχει εφιάλτες και για αυτό το λόγο ο ύπνος του να έχει διαταραχθεί. Πολλές φορές η νοσηλεία βιώνεται από το παιδί ως εξαιρετικά τραυματικό γεγονός και χρειάζεται χρόνο να το ξεπεράσει. Πολύ βοηθητικό σ’αυτές τις περιπτώσεις είναι να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του για την ασθένεια μέσω του παιχνιδιού και τις ζωγραφικής καθώς και μέσω της συζήτησης με εσάς (αναλόγως με την ηλικία του).”