Ποιες πληροφορίες μπορώ να μεταφέρω στο παιδί μου για μία πιθανή μεταμόσχευση;

“Το παιδί πρέπει να κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών. Πως το προετοιμάζω;”

απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, http://nancypsimenatos.blogspot.gr/

Να μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς γονείς και όπως συνήθως δεν υπάρχουν έτοιμες κονσερβαρισμένες απαντήσεις. Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Ανάλογα με την ηλικία του, την ανάπτυξή του , την προσωπικότητα του, το βαθμό κατανόησης που ήδη έχει για την ασθένεια που νοσεί η απάντηση θα βασιστεί σε ένα πλήθος πληροφοριών που θα χρειαστεί κάθε γονέας να λάβει υπόψη του.

Αν αποφασίσετε να ενημερώσετε το παιδί σας θα χρειαστεί να έχετε στο νου σας κάποια πράγματα.

Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει το λόγο που χρειάζεται μεταμόσχευση. Ανάλογα με την ηλικία του μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παραμύθι, ένα παιχνίδι ή έναν συμβολισμό.
Εξηγήστε στο παιδί ότι ο λόγος της μεταμόσχευσης είναι για να βοηθηθεί να γίνει καλά. Η γλώσσα των παραμυθιών μπορεί να είναι πολύ βοηθητική στην περίπτωση ενός μικρού παιδιού. Παράδειγμα: Οι στρατιώτες που βρίσκονται μέσα στο σώμα σου για να αντιμετωπίσουν τις αρρώστιες καλούν σε βοήθεια στρατιώτες από άλλα μέρη. Αυτοί οι στρατιώτες βρίσκονται στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου και με την βοήθεια των γιατρών θα μεταφερθούν στο δικό σου βοηθώντας σε να γίνεις καλά.

Δώστε στο παιδί τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει για την παραμονή του στο νοσοκομείο. Πόσο καιρό θα διαρκέσει η νοσηλεία; Ποιοι θα βρίσκονται κοντά του; Θα μπορεί να έχει μαζί του το αγαπημένο του παιχνίδι; Πόσο συχνά θα επιτρέπονται οι επισκέψεις κ.ο.κ. Στόχος αυτών των πληροφοριών είναι να βοηθήσετε το παιδί να μετριάσει το άγχος που νοιώθει για την επιστροφή του στο νοσοκομείο αλλά και για την ίδια την διαδικασία.

Μην πείτε ψέματα αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι το παιδί πρόκειται να πονέσει. Είναι πολύ καλύτερο να παραδεχθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει κάποιον πόνο παρά να του δημιουργήσετε ψεύτικες προσδοκίες.

Περάστε χρόνο με το παιδί σας και παρατηρήστε όχι μόνο το τι λέει αλλά και το πώς χρησιμοποιεί τη γλώσσα του σώματος ή τον τρόπο με τον οποίο μιλά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Τα παιδιά δεν μιλούν πάντα απ΄ευθείας σε μας αλλά χρησιμοποιούν και άλλους τρόπους.

Οποίες ερωτήσεις γίνουν εκ μέρους του παιδιού είναι καλό να απαντηθούν με απλότητα και ειλικρίνεια.

Μη διστάσετε να παραδεχθείτε και τα δικά σας συναισθήματα. Τα παιδιά δεν χρειάζονται ένα γονέα που φορά μια μάσκα «χαράς και ευδαιμονίας». Χρειάζονται γονείς ανθρώπινους. Μπορείτε να πείτε κάτι σαν: «Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι και στεναχωριέμαι που θα χρειαστεί να κάνεις αυτήν την επέμβαση. Όμως έχω εμπιστοσύνη στους γιατρούς και πιστεύω ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Θα είμαι δίπλα σου. Μπορείς να με ρωτάς ότι θέλεις όσο συχνά το θέλεις».

Αν εσείς ή το παιδί δυσκολεύεστε ιδιαίτερα με τη διαδικασία ή και την ιδέα της μεταμόσχευσης ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας ή άλλους ειδικούς.

Μια καταπληκτική σελίδα με πληροφορίες γύρω από την μεταμόσχευση βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.bridges4kids.org/Disabilities/meandmymarrow.pdf

Μαθήματα Ζωής
https://www.facebook.com/mathimata.zois.gr
http://nancypsimenatos.blogspot.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.