Πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παιδί μας, όταν περνάει φάση κατά τη διάρκεια της οποίας , δαγκώνει τον εαυτό του ή τραβάει να κόψει τα νύχια του κ.τ.λ.
Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Μαθήματα Ζωής
Ένα παιδί μπορεί να καταφεύγει στην ονυχοφαγία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Άγχος, βαρεμάρα, ανακούφιση από την πίεση που νοιώθει, μίμηση και συνήθεια. Επίσης μπορεί να συνεχιστεί ως δραστηριότητα ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Αν η ονυχοφαφία γίνεται με μέτρο (χωρίς να προκαλείται τραυματισμός) και γίνεται ασυνείδητα (π.χ την ώρα που το παιδί που βλέπει τηλεόραση) ή αν είναι μια αντίδραση η οποία ενεργοποιείται πριν από στρεσογόνα γεγονότα (πχ. μια επίσκεψη στο γιατρό) τότε είναι μια ένδειξη φτωχής διαχείρισης άγχους.
Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί βοηθώντας με διάφορους τρόπους να διαχειριστεί αυτό το άγχος και να μερικοί τρόποι:
ü Βοηθήστε το παιδί να δώσει λόγια στο άγχος του
ü Μην τιμωρείται το παιδί για την ονυχοφαγία
ü Βοηθήστε το να καταλάβει τι κάνει (Πείτε κάτι σαν: Παρατηρώ ότι δαγκώνεις τα νύχια σου αυτή τη στιγμή. Θα ήθελες να μου πεις τι νοιώθεις)
ü Δώστε στο παιδί εναλλακτικές λύσεις (π.χ Πως θα σου φαινόταν αντί να τρως τα νύχια σου να μουτζουρώσεις αυτό το χαρτί ή να μου πεις τι νοιώθεις αυτή τη στιγμή, ή να βγούμε μια βόλτα)
Σε κάποιες περιπτώσεις η ονυχοφαγία (και ειδικότερα όταν συνοδεύετε με το δάγκωμα στον εαυτό του όπως μας αναφέρετε ) μπορεί να είναι σημάδι εξαιρετικά υψηλού άγχους.
Σας συνιστούμε ένθερμα να συμβουλευτείτε άμεσα ψυχολόγο ώστε να βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί το άγχος που του προκαλεί η νοσηλεία.