γράφει η Μαρία Κάλφα, Ιατρός-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια
Ξεκινώντας να μιλάτε στο παιδί σας, θυμηθείτε πως εσείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Το παιδί σας περιμένει την δική σας ακριβή, γεμάτη υποστήριξη και αληθινή πληροφόρηση. Το παιδί σας θα ακούσει τον τόνο της φωνής σας και θα παρακολουθήσει τις εκφράσεις σας. Γι’ αυτό μιλήστε του με ήπιο και ήρεμο τρόπο. Προσπαθήστε και εξασκηθείτε να είστε ευγενικοί, ανοιχτοί και ειλικρινείς έτσι ώστε το παιδί σας να σας εμπιστευτεί!
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, συνεργαστείτε με την ομάδα των θεραπόντων και όσων φροντίζουν το παιδί ώστε αυτό να γνωρίζει τι περιμένει κατά την διάρκεια της θεραπείας έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις διαδικασίες προετοιμασμένο και να νιώθει υποστήριξη.
Αν το παιδί σας είναι μικρότερο του ενός έτους: Ανακουφίστε το μωρό σας αγκαλιάζοντας και χαϊδεύοντας το. Η επαφή του δέρματος σας είναι σημαντική. Πάρτε μαζί σας αντικείμενα που αγαπά και του είναι οικεία από το σπίτι όπως παιχνίδια ή και κάποια κουβερτούλα .Κρατήστε την ρουτίνα του ταΐσματος και του ύπνου σταθερή όσο είναι δυνατόν.
Αν το παιδί σας είναι 1 έως 2 ετών: Τα πολύ μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τα πράγματα που αγγίζουν και βλέπουν. Τους αρέσει να παίζουν. Γι’αυτό βρείτε τρόπους ώστε το παιδί να μπορεί να παίζει. Τους αρέσει να επιλέγουν. Αν είναι δυνατόν βοηθήστε τα να διαλέξουν ένα αυτοκόλλητο ή ακόμη και την γεύση ενός φαρμάκου όταν είναι δυνατόν. Προετοιμάστε ήρεμα το παιδί σας πριν από κάποια επώδυνη διαδικασία. Αν δεν το κάνετε είναι πιο πιθανό να φοβηθεί και να αγχωθεί.
Αν το παιδί σας είναι 3-5 ετών: Για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει καλύτερα την θεραπεία του, ρωτήστε τους γιατρούς αν επιτρέπουν σε αυτό να αγγίξει τα μηχανήματα ή ό,τι άλλο εμπλέκεται σε αυτήν πριν από την εφαρμογή τους. Αν η διαδικασία πρόκειται να είναι επώδυνη, προετοιμάστε το παιδί προηγουμένως. Διαβάστε του μια ιστορία ή δώστε του να κρατά ένα λούτρινο κουκλάκι ώστε να του αποσπάσετε τη προσοχή.
Αν το παιδί σας είναι 6-12 χρόνων: Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο καταλαβαίνουν πως τα φάρμακα και οι θεραπείες τα βοηθούν να γίνουν καλά. Είναι ικανά να συνεργαστούν για τις θεραπείες αλλά θέλουν να γνωρίζουν τι να περιμένουν.Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν πολλές ερωτήσεις, γι’αυτό να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε ή να βρείτε τις σωστές απαντήσεις μαζί τους. Οι σχέσεις είναι πολύ σημαντικές, γι’αυτό βοηθήστε το παιδί σας να βλέπει φίλους και συγγενείς.
Αν το παιδί σας είναι έφηβος/έφηβη: Οι έφηβοι εστιάζουν ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο καρκίνος τους αλλάζει την ζωή- τις φιλίες τους, την εμφάνισή τους και τις δραστηριότητές τους. Συχνά εκδηλώνουν φόβο και θυμό για τον καρκίνο που τους στέρησε τους φίλους τους. Βοηθήστε τους να μείνουν σε επαφή με τους φίλους τους. Δώστε τους χώρο και την ελευθερία που είχαν πριν την θεραπεία και εισάγετε τους στον κόσμο των αποφάσεων για τις θεραπείες τους και βοηθήστε τους να αναλάβουν ευθύνη για την καλή έκβαση των θεραπειών. Θέλουν να ξέρουν την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι αυτή. Και μην ξεχνάτε πως βρίσκονται σε εξαρτημένη από εσάς θέση την στιγμή που ηλικιακά αναζητούν ανεξαρτησία.